Szlovákia következő köztársasági elnöke Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová alázattal fogadja megválasztását és beszédeiben hangsúlyozza, hogy Szlovákia változást sürget. Felhívja a lakosságot arra, hogy keressék az egymáshoz vezető szálakat, azokat a lehetőségeket, amelyek összekötnek – ne az embereket és nézeteket elválasztó dolgokra figyeljenek.

Ígéretet tett arra, hogy megpróbálja elnyerni azoknak a bizalmát is, akik nem az ő szavazói. Úgy véli, hogy a helyhatósági választások egyenes folytatása a tegnapi eredmény, és hogy a kedvező tendencia az EP-választások esetében is folytatódni fog. Minden megszólalásában rámutatott arra, hogy nem létezik leküzdhetetlen ellentét a konzervatív és liberális világnézet között: mindegyik számára fontosak az emberi értékek és ezek védelme.

A Statisztikai Hivatal által közzétett előzetes, nem hivatalos eredmény szerint az elnökválasztás második fordulóját Zuzana Čaputová nyerte a szavazatok 58,40 százalékát szerezve meg, ami abszolút értékben 1 056 582 szavazatot jelent. Maroš Šefčovič a voksok 41,59 százalékát szerezte meg, ami 752 403 szavazatot jelent. A választási részvétel 41 százalék körül alakult. Az új elnök június 15-én veszi át a leköszönő államfő, Andrej Kiska hivatalát. 

Čaputová együttműködésre szólított fel egy jobb Szlovákiáért, a kisebbségek nyelvén is megköszönte a támogatást.

Címvideó forrása: Sme.sk

És bár a választás során olyan hírek érkeztek a magyarok lakta járásokból, hogy a részvétel, a választási hajlandóság nagyon alacsony, aki elment szavazni, többségében az új hang és a változás mellett voksolt. Az eredmények:

Így végzett Čaputová és Šefčovič az egyes magyarok lakta járásokban

Kapcsolódó:

További hasonló témájú videók