Walter Munk tengerkutató emlékére

101 évesen, 2019. február 8-án elhunyt Walter Munk osztrák-amerikai tengerkutató, akit az óceánok Einsteinjeként emlegettek. A tengeráramlások kutatásáért 2010-ben odaítélték neki a Nobel-díj kiegészítőjének számító, 4 millió svéd koronával járó svéd Crafoord-díjat.

A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint Munk az óceánok vízkészletének körforgását vizsgáló úttörő munkásságáért, az ár-apály jelenség, a tengeráramlásoknak a föld dinamikájában betöltött szerepe tanulmányozásáért részesült az elismerésben.

A róla elnevezett ördögráják közt készült a San Francisco-i Zöld Film Fesztiválra nevezett alkotás: az akkor 96 éves Walter Munk merész kutatásai nagyban hozzájárultak a kék bolygónk megértéséhez; a tengerkutatásban végzett munkája úttörő szerepet játszott az árapályok, az óceáni keringés és az előrejelzések megértésében. 

Walter Munk 1917-ben született Bécsben zsidó bankár családban. Már 1932-ben Amerikába küldték tanulni, Ausztriának a náci Németországhoz csatolása után pedig felvette az amerikai állampolgárságot és belépett az amerikai hadseregbe.

Az amerikai haditengerészet rádió- és hangtechnikai laboratóriumában több kollégájával együtt olyan hullámverés-előrejelző modellt dolgozott ki, amely segített kijelölni a normandiai partraszállás optimális időpontját.

A 100. születésnapja tiszteletére rendezett tudományos szimpózium: