Egy éve szólhat a zene az űrben

A SpaceX egy éve indította el a Falcon Heavy hordozórakétát első bolygóközi repülésére. Elon Musk a rakéta orrészét nem az ilyenkor szokásos ballasztanyaggal pakolta meg, hanem az alaposan kibelezett és lecsupaszított Tesla Roadsterét szereltette a gyorsítóra. 

Hogy a reklám és a hype még nagyobb legyen, a kocsiba egy a cég űrruhájába öltöztetett próbabábut, a  STARMANt is betették. A Nap körüli pályára állított autó egy éve kering az űrben. Ha feltételezzük, hogy a buliból beleszerelt akkumulátor még mindig szolgáltat energiát a zenelejátszónak, akkor a bábu mára már halálra unhatta David Bowie-t. Ugyanis az egyik „fülébe” a A Space Oddity szólt, a másikba pedig a Life On Mars... Hosszukat tekintve mindkettő túlléphette már a százezres meghallgatási számot, ami azért egy próbababának is sok…

A Tesla Roadster és a Starman Nap körüli pályája 557 napot vesz igénybe, és várhatóan több millió évig tart, mielőtt végül eléri a Földet vagy a Vénuszt. A hárommillió éven belüli szimulációk azt mutatják, hogy a Roadster körülbelül 6 százalék valószínűséggel ütközik majd a Földdel, vagy körülbelül 2,5 százalékkal a Vénusszal.  Ezeknek az ütközéseknek a valószínűségei hasonlóak a többi Föld közeli objektuméhoz. A számítások azt is jelzik, hogy Starman 2091-ben közelíti meg a Földet, amikor néhány százezer mérföldre halad majd el a bolygótól.

Persze kicsi az esély, hogy egy védelem nélküli berendezés addig kibírja a világűrben. A Starman már olyan messze van a Föld mágneses mezőjétől, hogy semmi sem védi, így a Roadstert már alaposan megtépázhatta a napszél és a kozmikus sugárzás, nem is beszélve a mikrometeoritok okozta károkról.

Hol van most Starman?

A Starman a theskylive.com szerint most kb. 365 millió kilométerre van a Földtől és  230 millió kilométerre van a Naptól.  3864 mph sebességgel halad, ezzel már 13 270-szer  túllépte a 36 000 mérföldes garanciát.

További hasonló témájú videók