Nagy Szabolcs, a Hold meg az ISS

A Londonban élő Nagy Szabolcs a teleszkópja és a fényképezőgépe segítségével készített egy rövid videót arról, ahogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) elsuhan a feje fölött – de úgy, mintha a Hold felszínét is érintené.

A különböző tudományos kísérletek révén gyakran hallani a Nemzetközi Űrállomásról, amely számos ilyennek adott már otthont eddig is. Emiatt aztán azt szinte mindenki tudja, hogy az ott lévő tudósok folyamatosan a Föld körül keringve dolgoznak, azt viszont jó eséllyel csak nagyon kevesen, hogy (szerencsés esetben) az ISS-t a Földről, szabad szemmel is látni lehet.

A másodpercenként mintegy 7,66 km-t megtevő űrállomás az éjszakai égbolton egy fényes pontként suhan át felettünk, így ha nincsenek felhők, és a pályája is épp arrafelé tart, akkor elég csak türelmesen kémlelni az eget.

Nagy Szabolcs is ezt tette, azzal az apró, de annál fontosabb kivétellel, hogy ő nem szabad szemmel, hanem egy teleszkóp és egy kamera lencséin keresztül figyelte meg az űreszközt. A Londonban élő asztrofotográfus – aki a Space Station Guys nevű weboldalt is készíti – február 10-én kapta lencsevégre, ahogy a Nemzetközi Űrállomás egy apró, de jól kivehető pontként suhan el a Hold előtt.

Nagy a CalSky nevű kalkulátort használja, hogy megtudja, hol és mikor bukkanhat fel az ISS, beleértve azokat az alkalmakat is, amikor a Hold előtt halad el a szerkezet.

Forrás: HVG TECH; Szabolcs Nagy

További hasonló témájú videók