100 éve született Jozef Kroner

Üzlet a Korzón
Az Üzlet a korzón (eredeti cím: Obchod na korze) egy 1965-ben bemutatott, fekete-fehér, Oscar-díjas csehszlovák film. A lengyel Ida Kamińskát, a női főszereplőt pedig 1967-ben a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték.

100 éve született a legendás szlovák színész, Jozef Kroner (1924–1998). Az Üzlet a korzón (1965) című csehszlovák film egyik főszerepét játszotta, amely 1966-ban elnyerte a Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

„Nem beszélek magyarul, csak pár szót – mondta, amikor a magyarországi forgatásokról kérdezték –, mégis úgy érzem, mintha testvérek volnánk Makk Károllyal. Van ugyanis egy közös nyelvünk: a filmes eszperantó.”

Szaniszlófalván (Staškov), 12 gyermekes családban látta meg a napvilágot, akik közül 7 gyerek lett színész. Trencsénben dolgozott festőként, majd Vágbesztercén megbízták egy műhely vezetésével. Ekkoriban kezdett fellépni egy amatőr színházban. Habár sosem tanult színészetet, rendkívüli tehetsége miatt 1948-ban szerződtették a turócszentmártoni kamaraszínházhoz, és jellegzetes szlovák karakterek megformálását bízták rá. 1956-től egészen 1984-es nyugdíjazásáig a pozsonyi Nemzeti Színház társulatának volt a tagja.

Első filmes szerepét 1950-ben kapta Ján Kádár egyik filmjében. A 90-es évek közepéig összesen mintegy 80 játékfilmben, illetve televíziós produkcióban volt látható. Tehetsége igazán az idősebb, bonyolult és főként tragikomikus jellemek alakításában bontakozott ki. A vígjáték mindig is közel állt a szívéhez, jellemző volt rá a közvetlenség, a humor és a humanizmus.

A 70-es évektől több külföldi – elsősorban magyar – filmben is szerepelt. Pályája során több kitüntetésben is részesült, a 70-es, 80-as években számos kötetet adott ki.

Fent: Marie Rottrovával énekli a „Když jsem šel z Hradišťa” kezdetű dalt.

Életműve dióhéjban (megszólal benne Maár Gyula rendező is):

Jozef Kroner szülőháza, az egykori bakterház, ma múzeum:

További hasonló témájú videók