Nóva az Északi Korona csillagképben

Forrás: Wikipédia, készítette: Nielander

A 2024-es év rendkívül izgalmas lesz a csillagászat szerelmesei számára. Nemcsak azért, mert hamarosan érkezik egy olyan üstökös, ami csak 71 évente látható: a 12P/Pons-Brooks nevű üstökös 71,3 évente kerüli meg a Napot, így a következő találkozásra 2095-ig kell majd várni. Az objektum jelenleg a Naprendszer belső része felé tart, a Földről pedig április 21-én válik majd szabad szemmel láthatóvá. A belső Naprendszerhez közeledve a 12P/Pons-Brooks üstökös magja kezd megolvadni, a nyomás pedig az űrbe löki a tartalmát. Az égitest emiatt most úgy néz ki, mint egy idegen űrhajó.

Idén teljes napfogyatkozást figyelhetnek meg Észak-Amerikában, és minden bizonnyal egy termonukleáris robbanásnak lehetünk megfigyelői, amely a Földtől mintegy 2500 fényévre következett  be az Északi Korona csillagképben nagyjából 2500 évvel ezelőtt, ám csak most válik a Földről láthatóvá.

1946 után most először robbanás várható az Északi Korona csillagképben, a Földtől mintegy 2500 fényévnyire. 2024 szeptemberéig bármelyik pillanatban láthatóvá válhat a nóva, és néhány napig szabad szemmel is megfigyelhető lesz.

Nóva történt már korábban is, ám vannak olyan robbanások, amelyeket alig lehet észrevenni. A most robbanás előtt álló rendszer, a T CrB azonban 1866-ban és 1946-ban már produkált robbanást, akkor több ezerszeresére nőtt a csillag fényessége, így a jelenség szabad szemmel is jól látható volt. Ilyesmit várnak a tudósok azóta is.

Kapcsolódó: