ÖRÖKLÉT: Győry Szilveszter

Győry Sára, Dunaszerdahely
Győry Sárával a Kincskeresők konferencián 2018-ban

89 esztendős korában elhunyt Győry Szilveszter egykori hajógépész, rózsanemesítő. Nemesített rózsáinak száma közelíti a százhetvenet. Fajtáinak jelentős része törpe vagy talajtakaró rózsa.

„Győry Szilveszter a rózsák gyűjtése és nemesítése mellett különleges fűszerek, zöldségfélék szakértője és termelője is volt. Saját bevallása szerint csupán „kedvtelésből” foglalkozott rózsákkal, azonban több mint 700 fajta rózsát jegyez, ami az országban a legtöbb fajtát számláló magángyűjtemény. Neki köszönhetők az első szlovákiai nemesítésű talajtakaró rózsák.

A dunaszerdahelyi Rózsakert kialakításáról még 2016-ban született döntés, amikor is Antal Ágota független képviselő a Rózsaligetben kialakítandó 17 áras területet kertté alakítására tett javaslatot a város képviselő-testülete előtt. Indítványozta, hogy az addig füves területet Győry Szilveszter saját rózsáiból ültessék be, melyek mellett padokkal és járdával tegyék még kellemesebbé az ottlétet. A projekt megvalósult, azóta több mint 150 fajta, saját nemesítésű rózsát ültettek ide Győry Szilveszter gazdag gyűjteményből. ” (Új Szó)

Győry Szilvesztert 2024. február 27-én kedd délután 14:00 órakor helyezik örök nyugalomra a dunaszerdahelyi temetőben.

A Kincskeresők 2018 – a helyi értékeket kutató diákok konferenciáján Győry Sára (Dunaszerdahely) tartott bemutatót Nagyapám, a hajógépész címmel Győry Szilveszterről. Ennek felidézésével emlékezünk az elhunytra.

 

További hasonló témájú videók