58. Jókai Napok – Montague & Capuletová

Montague & CapuletováTavaly Budapestről is érkeztek színjátszók a Jókai napokra: a Vertigo Szlovák Színház és a Budapesti Szlovák Gimnázium és Kollégium színjátszó köre „kétnyelvű happening” címkével mutatta be MONTAGUE & CAPULETOVÁ című előadását az Egressy Béni VMK színpadon berendezett kamaratérben. Rendezte: Jókai Ági.

Történelmi mérföldkőként vonulhat be a darab a magyarországi szlovák színjátszás történetébe, hiszen a Vertigo Szlovák Színház, valamint a budapesti szlovák gimnázium és kollégium közös, új ifjúsági színjátszó csoportja 2023. június 14-én a budapesti Szerb Színházban két előadáson mutatta be a darabot, másnap pedig már Komárom és a Jókai napok következett. A színészpalánták Jókai Ági színésznő vezetésével tanulták be William Shakespeare leghíresebb drámája, a Rómeó és Júlia alapján született Montague és Capuletová című modern darabot.

A két szembenálló család konfliktusán kívül a szándékosan kétnyelvűre írt – magyar és szlovák – darabban megjelentek a szlovák és magyar nemzet közt időnként feszülő ellentétek is, s érdemes odafigyelni, hogy a tizenéves fiatalok milyen finom humorral és okos mondatokkal mutattak fricskát a hiábavaló gyűlölködőknek.

Fiatalos hév, lámpaláz és oldottság, egyedi ötletek, kiváló színészi teljesítmények, vastaps, örömkönnyek, nagy tervek, külföldi meghívások – ezekkel a kifejezésekkel mutatható be a darab.

Milan Drozd felvétele.

További hasonló témájú videók