Bemutató előtt: Koldusopera a Jókaiban

A Koldusoperát, Bertolt Brecht és Kurt Weill zenés játékát a marosvásárhelyi Sebestyén Aba állítja színpadra. Bicska Maxi szerepében Orosz Ákos lesz látható, Peachumot, a kolduskirályt Mokos Attila alakítja.

John Gay XVIII. századi szatirikus „balladaoperája” nyomán, Villon-átköltésekkel megtűzdelve, Elisabeth Hauptmann fordításából és közreműködésével, Kurt Weill zenéjével 1928-ban született meg Brecht első nemzetközi sikert arató műve – amely szenvedélyességével, humorával kiállta az idők próbáját. Egyszerre opera, musical, operett és mindezek paródiája. 1931-ben Brecht valamennyire átdolgozta a darabot. Általában ezt a változatot játsszák mind a mai napig.

Alvilági figurák és „tisztes” polgárok, szerelem és árulás, kéz kezet mos barátság és sunyi bosszúállás: a londoni Soho forgatagában mindenki egy cél felé tör. Többet, nagyobbat akar kiharapni magának a világ tortájából. Bicska Maxi története egyszerre romantikus komédia és szatirikus társadalomkritika. Képmutatás és kapzsiság sosem volt még ilyen szórakoztató és húsba vágó.

Sebestyén Aba rendező a készülő komáromi előadásról:

„A Koldusopera társadalmi problémákról és jelenségekről kritikusan állít tükröt a nézőnek egy olyan időben, amikor körülöttünk forr a világ — mondta Sebestyén Aba rendező, aki Bertolt Brecht és Kurt Weill zenés drámáját viszi színre a Komáromi Jókai Színház társulatával, a tükrök évadának nyitányaként, melynek bemutatója október 6-án lesz.”

Brecht tandrámái állásfoglalásra sarkallják és gondolkodásra provokálják a nézőket, hogy az éles felvetések ne maradhassanak reakció nélkül. Ez már-már politikai színház, amely az örökérvényű gondolataival üzenet a jelennek is.

Fent: Bicska Maxi dala Márkus László előadásában – Cápadal. Alant: Brecht-Weil: Koldusopera. Madách Színház, 1965; Leprás Mátyás: Garas Dezső, Bicska Maxi: Gábor Miklós. Rendezte Ádám Ottó.

Koldusopera
Koldusopera

További hasonló témájú videók