Az aradi vértanúkra emlékezünk Margonyán

aradi vértanúk
A Csemadok október 7-i megemlékezésének meghívójából

„1849. október 6-án – szándékosan a bécsi forradalom és Latour halálának első évfordulóján – Aradon kivégeztek 13 honvédtisztet.

Négyüket a 25. császári és királyi gyalogezred 2. zászlóaljából alakított kivégzőosztag lőtte agyon (az osztagban büntetésből besorozott bécsi forradalmár ifjak is voltak), kilenc honvédtiszttel Franz Bott, a brünni hóhér végzett a bitón.

Magyarország és Erdély teljhatalommal felruházott ura, Haynau táborszernagy 14 tagú haditörvényszéke – tanúk meghallgatása, védők részvétele nélkül, két tárgyalás után – olyan honvédtiszteket ítélt halálra, akik a szabadságharc kitörése előtt a császári és királyi seregben tényleges tisztként szolgáltak és a szabadságharc alatt tábornoki rangot értek el, vagy önálló seregtestet vezettek.

E katonák sokban különböztek; néhányan forradalmárnak vallották magukat, mások csak esküjükhöz kívántak hűek maradni; a magyarokon kívül volt közöttük német, osztrák, horvát és szerb; kisnemes, polgár és főnemes; dúsgazdag és vagyontalan; voltak közöttük barátok és ellenfelek, de egyben azonosak voltak: hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, s ezért életüket áldozták.

Amikor az évfordulón rájuk gondolunk, az emlékezés szép percei nem felhőtlenek: zavartan és kényszeredetten döbbenünk rá, hogy a 13 hőst legtöbben nem tudjuk felsorolni, eljutunk három-négy névig, Damjanich János, Nagysándor József, Vécsey Károly, Knézić Károly nevére még emlékezünk, s azután megtorpanunk, elbizonytalanodunk, szégyenkezünk. Ez a füzet ezért készült.

Nem kívántuk feleleveníteni e derék, tisztességes katonák teljes életútját, bemutatni emberi erényeiket és gyengeségeiket, hadi tetteik, győzelmeik és vereségeik teljes lajstromát. Csak egyet akartunk: felidézni a legendás 13 vértanú nevét, felvillantani a nevek mögött rejlő embereket, s egy-egy mozzanat felelevenítésével átélhetővé tenni tragikus sorsukat, hősi halálukat.” (mek.oszk.hu)

MEGHÍVÓ

2023. október 7-én, szombaton 11:00 órai kezdettel Margonyán a Dessewffy család sírboltja előtt ismét az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc mártírjaira, az aradi vértanúkra emlékezünk.

A megemlékezésre a megadott napon autóbusz indul a Thália Színház elől 9:30 órakor.

A részvevők száma korlátozott, ezért kérjük előzetesen jelentkezzenek a következő elérhetőségeken: titkarsag@kassacsemadok.eu; tel: 0905 347 258

11:00 – Megemlékezés a Dessewffy kriptánál Margonyán
11:45 – Tárlatlátogatás és frissítő a margonyai kastélyban

Útban hazafelé rövid megállók:

• Eperjesi temető – Rákosi Ernő sírjánál emlékezünk,
• Kisszeben – 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar – emléktábla-koszorúzás, rövid városnézés.

Mindenkit szeretettel várunk!

A Csemadok Kassai Városi Választmánya

aradi vértanúk

 

Videó: Az aradi vértanúk kivégzése, 1849. október 6. • Összeállító: Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, 2016

További hasonló témájú videók