Kétmillió embert veszélyeztet a kongói Nyiragongo vulkán kitörése

Legalább 15 ember meghalt és több száz ház elpusztult a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén szombaton történt vulkánkitörés következtében. A kormányszóvivő szerint kilenc ember a kialakult pánikhoz köthető közlekedési balesetekben halt meg. Négy ember vesztette életét, amikor megpróbált megszökni a helyi börtönből. Két ember halálra égett.

A Nyiragongo vulkántól mintegy tíz kilométerre fekvő Goma városát eddig nagyrészt megkímélte a természeti csapás, a környező falvakat azonban elérte a láva. A hatóságok szerint 15 ember biztosan életét vesztette, de ennél többen is meghalhattak a természeti katasztrófa következtében. A helyiek szerint a Goma közelében fekvő Buhenében minden ház leégett, a láva pedig teljesen elnyelte az egyik országutat, amely Gomát és Benit köti össze, valamint a repülőtér kifutóját is.

A Nyiragongo a világ egyik legaktívabb vulkánja. A szombat esti kitörés után pánik tört ki a mintegy kétmillió lakosú városban. Emberek ezrei menekültek gyalog a holmijukkal együtt, néhányan a ruandai határon át. A láva elzárta a Gomát az északi városokkal összekötő főutat. A forgalom összeomlott a metropoliszban és környékén. 

Gomából nagyjából ötezer ember menekült Ruandába, 25 ezren pedig Sake városában kerestek menedéket.

A Nyiragongó hegy vulkánja legutóbb 2002-ben tört ki. Akkor 250 ember vesztette életét és százezreket menekítettek ki, a láva pedig elpusztította a főváros ötödét, köztük a repülőtér futópályáit is. Az ország Észak-Kivu tartományában található Goma régió hat aktív vulkánjának mindegyike magasabb mint 3000 méter.

Ez év elején a helyi vulkán-obszervatóriumban dolgozó kutatók jelezték, hogy kitörés várható, az intézmény azonban a működés fenntartásáért küzd, miután a Világbank sikkasztás miatt megvonta a támogatását.

További hasonló témájú videók