ÖRÖKLÉT: Květa Pacovská

Květa Pacovská és néhány alkotása

Február 6-án, életének 95. évében elhunyt a nemzetközi elismertségnek örvendő cseh illusztrátor, Květa Pacovská, Hans Chriastian Andersen-díjas művész. Haláláról a nemzetközi sajtó is beszámolt.

Bár Květa Pacovská elsősdleges területe a monumentális festészet volt, munkásságában számos módszer összefonódik. Az ötvenes évek óta foglalkozik könyvillusztrációval. Fiai számára készítette és illusztrálta az első könyveket. Aztán jöttek a könyvrendelések, amit eleinte megélhetési eszköznek tekintett, de idővel átfogóbban kezdett róluk gondolkodni.

„Az olyan könyvekben, mint a Mesék a burgonyasorokról, amelyeket a hatvanas-hetvenes évekből ismernek a gyerekek, klasszikus illusztrációk voltak, de a művészi átírás kreativitása már ott volt. Az 1990-es évek óta a könyveket teljes műalkotásként kezeli, így az igényei annyira precízek, hogy akkoriban kevés kiadó tudta megvalósítani az elképzeléseit” – mondta róla Hana Larvová művészettörténész, aki szerint ez az egyik oka annak, hogy Květa Pacovská könyvillusztrációi ismertebbek voltak például Franciaországban vagy Németországban, mint odahaza.

Pacovská kezdetben geometriai elemekből összeállított háromdimenziós rajzokat készített. Munkáiban visszatérő motívum a kör – ahogy ő maga mondta, a kör a folytonosság jele, mert nincs eleje és vége. Rajzain a papíron kívül drótokat, zsinórokat is alkalmazott. Kísérletezései során mindig felbukkant a játékosság, a variálhatóságot adó elemek.

Květa Pacovská könyveit külföldön adták ki és értékelték, festményeit és szobrait a világ múzeumaiban és galériáiban állítják ki. Munkásságáért számos díjat és elismerést kapott, köztük a Hans Christian Andersen-díjat. 2020-ban a Cseh Kulturális Minisztérium Díjának kitüntetettje lett a vizuális művészethez való hozzájárulásáért.

Květa Pacovská férje Milan Grygar festő, grafikus és a hangfestészet úttörője volt.

Csehországban számos cím jelent meg Květa Pacovská illusztrációival, ezek azonban ma már csak az antikváriumokban kaphatók.

Felvételek Pacovská 2016. évi retrospektív kiállításáról: