A James Webb Űrteleszkóp képeinek bemutatása

James WebbA Fehér Ház előzetesen, a hivatalos bemutatás előtt pár órával tájékoztatót tart a James Webb Űrteleszkóp képeinek bemutatása kapcsán a NASA TV csatornán.

Joe Biden elnök személyesen szeretné bemutatni a korszakalkotónak kikiáltott felvételeket, amelyek valószínűleg új szintre emelik az űrkutatást és a világegyetemről alkotott eddigi képet.

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora is beszédet mond. Az eseményről élő közvetítés lesz elérhető a NASA TV-n. A kép egyidejűleg elérhető lesz a NASA honlapján. (nasa)

NASA's James Webb
Credits: NASA, ESA, CSA, and STScI

A NASA James Webb űrteleszkópjának első képe a távoli világegyetem eddigi legmélyebb és legélesebb infravörös képe. A Webb’s First Deep Field néven ismert kép a SMACS 0723 galaxishalmazról készült, részletekben bővelkedő felvétel. Több ezer galaxis – köztük az infravörösben valaha megfigyelt leghalványabb objektumok – jelent meg először a Webb látómezejében. A hatalmas univerzumnak ez a szelete egy olyan égboltfoltot fed le, amely körülbelül akkora, mint egy homokszem, amelyet valaki a földön egy karnyújtásnyira tart a szemétől.

Július 12., kedd (a képek megjelenésének napja)

15:45 – Az ügynökség és a Webb vezetőségének élő, nyitóbeszédei a NASA TV-n, a NASA alkalmazáson és az ügynökség weboldalán kerülnek adásba az első képek közzététele előtt.

16:30 – A képek közzétételének élő közvetítése a NASA TV-n, a NASA alkalmazáson és az ügynökség weboldalán. A nagyközönség a Facebookon, a Twitteren, a YouTube-on, a Twitch-en és a Daily Motion oldalon is élőben követheti a közvetítést.

18:30 – Az élő közvetítést követően a NASA és partnerei közös sajtótájékoztatót tartanak a NASA Goddardban. A tájékoztatót élőben közvetítik a NASA TV-n, a NASA alkalmazáson és az ügynökség honlapján. A résztvevők között szerepelnek többek között:

  • Eric Smith, a Webb program kutatója és az Asztrofizikai Osztály vezető tudósa, NASA központja
  • Knicole Colón, a Webb-projekt helyettes tudósa az exobolygókkal kapcsolatos tudományokért, NASA Goddard
  • René Doyon, a kanadai közel-infravörös képalkotó és rés nélküli spektrográf vezető kutatója, Montreali Egyetem.
  • Christopher Evans, a Webb-projekt kutatója, ESA
  • Klaus Pontoppidan, a Webb-projekt kutatója, STScI
  • Jane Rigby, a Webb üzemeltetési projekt tudósa, NASA Goddard
  • Amber Straughn, a Webb projekt kommunikációs helyettes kutatója, NASA Goddard

További hasonló témájú videók