Ides Kihlen 105 évesen is aktív alkotóművész

Ides Kihlen alkotás közben

105 éves, s még mindig alkot Ides Kihlen argentin festőnő.

Ides Kihlen 1917-ben született Argentínában. Gyermekkorát a Paraná folyó mellett töltötte. A Buenos Aires-i National School of Decorative Arts-ban tanult, miközben zenével is foglalkozott. Olyan művészekkel is együttműködött, mint Emilio Pettoruti, Juan Batlle Planas, Pío Collivadino és André Lhote.

Kihlen nem tartotta magát hivatásos művésznek, ezért meg sem kísérelt művészi karriert kialakítani. Egyszerűen művész volt, és ez elég volt neki. Kihlen korai munkáinak nagy része megsemmisült, és többnyire nem is címezték, és nem is dátumozták festményeit.

Ezért csak nem sokkal hatvanéves kora után jelent meg a Buenos Aires-i művészeti színtéren. 

Míg Kihlen munkái többnyire nonfiguratívak, sok kompozíciója tartalmaz utalásokat a zenére, például lebegő billentyűs formákat, kulcsokat és vBejegyzés megtekintéseonalakat. Színpalettája általában visszafogott; művei azonban vibráló, játékos energiát árasztanak, és látszólag új dimenziókba nyíló ablakokat mutatnak meg, ahol a formák szabadon lebegnek a térben.

Kihlen alkotásait Dél-Amerikában, Észak-Amerikában és Európában is kiállította.

Kihlen több mint egy évtizeden át Vicente Puig professzor kedvenc tanítványa volt a Dekoratív Művészeti Iskolában. Tanulmányait később más művészek (köztük Emilio Pettoruti, Batlle Planes és André) műtermeibe látogatva folytatta. Művészettürténészi végzettséget is szerzett.

Forrás: Hutchinson Modern & Contemporary; Museo Moderno