Az emberek festője, Andrew Wyeth

Andrew Wyeth – a család archívumából

105 éve született Andrew Wyeth amerikai realista festő. Legismertebb művének címe: Christina világa. Gyakran nevezték „az emberek festőjének”, mivel népszerű volt az amerikai közvélemény szemében.

Élete során Chadss Fordban és Chushingban lakott. Ez a két hely és az itt élő emberek és itteni épületek határozták meg festészetét. Otthonában, apjától és oda járó tanítóktól leste el a festészet mélyebb részeit.

Művei számos galériában és múzeumban megtekinthetőek, többek között a Barndwine River Museumban, a National Gallery of Artban és a Museum of Moderrn Artban.

Első önálló kiállítását New Yorkban a Machbett Galleryben rendezték. Minden kiállított művét 24 órán belül megvették. 1945-ben az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia tagjává választották. Ő volt az első festő, mikor 1963-ban megkapta az Elnöki Medált a Szabadságért. A díjat John Fitzgerald Kennedy adta át.
 
Az 1967-ben New Yorkban tartott kiállítása megdöntötte a nézőrekordot. 1977-ben első amerikai művészként felvették az Académie des Beaux-Arts-ba. 1980-ban, első élő amerikai művészként tagságot nyert a brit Royal Academyra. 1997-ben a Museum of Modern Arts először az ő műveit állította ki még életében. 1990-ben első művészként kapta meg a Kongresszusi Aranymedált.

Egyik legismertebb műve a Christina világa – az amerikai festészet egyik ikonikus alkotása. 

2009-ben hunyt el szülővárosában, a pennsylvaniai Chadds Ford-ban.