Idős hölgyek – könnyfakasztó vígjáték Füleken

Staré dámy • foto (c) Ctibor Bachraty

A Füleki Városi Művelődési Központ a színház szerelmeseinek több előadással is készül, melyek a nyári és őszi hónapokban valósulnak meg a Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében. A színházi előadások sorozata már hagyományos rendezvénynek számít Füleken.

A fesztivál keretében az első színházi előadás a Trencséni Városi Színház gyermekelőadása volt, amelyre június 4-én, a Városi Gyermeknapon került sor.

Júniusban a felnőtteket a Štúdió L+S színházi előadása várja, amely egy könnyfakasztó vígjáték Staré dámy (Idős hölgyek) címmel. A színházi adaptáció négy norvég szerző darabja (Pål Mangor Kvammen-Torfinn Nag-Jon Arne Sægrov-Per Inge Torkelsen: Gammel Dame Er Vond Å Vende), melynek dramatirgja Čibenková Mirka, rendezője pedig Juraj Nvota. Egy színdarab két történettel, amelyben a főszerepet két ismert színésznő kapta, Kamila Magálová és Zdena Studenková.

Az egyikük luxusban és jó környéken élt, a másikuk szegénységben és egy külvárosi telepen.

Az egyik egy elegáns hölgy, merész szerelmes verseket ír, és úgy fejezi ki magát, mint egy jobb társaságból származó híresség, a másik egész életében kétkezi munkát végzett, egyik cigit a másik után szívja és egyszerűen, kertelés nélkül beszél. Mindketten nyolcvan felé közelednek, és a sors az idősek otthonába sodorta őket. Egy szoba, két ágy és két teljesen különböző élet, mostanáig…

Fosse Anna (fordítás), Čanecký Peter (díszlet és jelmezek) és Steiner Juraj (művészi smink) is hozzájárult a szerelemről, barátságról, bátorságról és a méltósággal és kifinomultsággal való megöregedés erejéről szóló keserűen vicces történet színpadra állításához.

 

 

A színházi előadást június 17-én 18 órakor láthatják a Füleki Városi Művelődési Központ színháztermében. 

Az előadásra a jegyek online is megvásárolhatók a művelődési központ honlapján (www.kultura.filakovo.sk).

A színház szerelmeseinek nyáron és ősszel is színházi előadásokkal kedveskedik a művelődési központ. A XXXI. Palóc Napok keretén belül a szlovák színházak, nevezetesen a Divadlo GUnaGU és a Divadlo Babadlo előadásait tekinthetik meg a nézők. Az ősz folyamán a Divadlo Komédie, a Kassai Thália Színház és a magyarországi roma színtársulat, a Karaván Színház előadása érkezik Fülekre. A fent említett színházak mellett helyi magyar társulatok is helyet kapnak: a Zsibongó Kisszínpad, az Apropó Kisszínpad és a Zsákszínház. 

A Füleki Városi Művelődési Központ mindenkit szeretettel vár az előadásokra a megújult művelődési ház korszerűen felújított színháztermébe!

Ízelítő:

Videók forrása: Dom umenia Piešťany; MTT – Mestská televízia Trnava

További hasonló témájú videók