A repülő finn: Paavo Nurmi

125 éve született Paavo Nurmi finn „csodafutó”, kilencszeres olimpiai bajnok. Az 1920-as években a világ legjobb közép- és hosszútávfutója volt, sok világrekordot állított be a legkülönbözőbb távokon, 1500 m-től 20 km-ig. A „futók királyának” és a „repülő finn”-nek is elnevezett Nurmit minden idők legnagyobb olimpikonjának és atlétájának is tartják.

A kilenc olimpiai arany- és három ezüstérem mellett nevéhez 25 egyéni és 2 váltóvilágrekord fűződik.

1919 után mintegy 300 versenyen indult, és csak 15-ről jött el úgy, hogy nem ő volt az első helyezett. A mai napig ő az egyetlen futó, aki egyidejűleg tartotta az egy mérföld, az 5000 és a 10 ezer méter világcsúcsát. A világon eddig összesen kilenc atléta volt egyszerre 5000 és 10 ezer méteren is az IAAF által elismert világcsúcstartó, közülük Nurmi 2849 napon át tartotta a rekordot. Ezt csak 2012-ben szárnyalta túl az etióp Kenenisa Bekele, aki akkor 2850. napja volt birtokosa a két csúcsnak.

Nurmi élete a futás volt, de verseny közben úgy látszott, hogy szenvedély és érzelem nélkül fut, szeretett győzni, de soha nem mosolygott. Minden versenyén a kezében volt a stopperóra, és látszólag több figyelmet szentelt a tempó ellenőrzésének, mint ellenfeleinek.