Ronnie Wood 75

Ronnie Wood – forrás: ronniewood.com

75 éves Ronnie Wood angol gitáros és basszusgitáros, aki a The Jeff Beck Group és a Faces tagjaként vált ismertté, majd 1975-től csatlakozott a The Rolling Stoneshoz.

Wood 1964-ben kezdte zenei pályafutását gitárosként a The Birds együttesben, majd 1968-ban rövid időre a The Creation tagja lett. Mindkét zenekarral csak kislemezek kiadásáig jutott. Ezután Jeff Beck csapatához csatlakozott, és két albumon játszott. A The Jeff Beck Group 1969-es feloszlása után Rod Stewart énekessel és korábbi Small Faces tagokkal létrehozták a Faces nevű együttest. Négy stúdió- és egy koncertalbumot jelentettek meg 1975-ös feloszlásukig.

Wood első szólóalbuma 1974-ben jelent meg I’ve Got My Own Album to Do címmel. A lemezen vendégszerepelt Keith Richards a Rolling Stones gitárosa, cserébe Wood a Stones “It’s Only Rock’n Roll (But I Like It)” című dalában játszott vendégként az It’s Only Rock ’n’ Roll albumon. 1975-ben Mick Taylor kilépése után Ronnie Wood lett a Rolling Stones másik gitárosa, ahol a mai napig is játszik. Emellett szólókarrierjét is folytatta újabb albumok kiadásával.

Woodnak három könyve jelent meg eddig: a The Works című rajzos anekdota-gyűjtemény 1988-ban, egy limitált példányszámú művészeti albuma Wood on Canvas: Every Picture Tells a Story címmel 1998-ban, és 2007-ben önéletrajzi könyve Ronnie címmel.

1989-ben a Rolling Stones tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, 2012 áprilisában pedig a Faces tagjaként másodszor is beiktatták.

Forrás: Castle Fine Art