A 2022-es Eurovíziós dalfesztivál győztese a Kalush Orchestra: Stefania

Kalush Orchestra - Stefania
Kalush Orchestra – Stefania

A 2022-es Eurovíziós dalfesztivál győztese Kalush Orchestra – Stefania – LIVE – Ukraine 🇺🇦 – Grand Final – Eurovision 2022

A Kalush Orchestra egy ukrán hip-hop zenekar, amely etnikai motívumokat ötvöz különböző népi hangszerek felhasználásával modern hangzásokkal.

A Kalush Orchestra 2019-ben jött létre. Nevüket az egyik tag, Psiuk szülővárosáról az Ivano-frankivszki területen található Kalus városáról kapta. Első daluk, a Ne marynui 2019 októberében debütált, ezt követte a Ty honysh a következő hónapban. Ezután az amerikai Def Jam Recordings lemezkiadóval kötöttek szerződést.

2022. január 25-én vált hivatalossá, hogy az együttes Stefania című dala is bekerült a Vidbir elnevezésű ukrán nemzeti döntő mezőnyébe. A február 12-én megrendezett nemzeti döntőben az együttes a háromtagú szakmai zsűri pontjai alapján harmadik, míg a nézői szavazáson első helyezett lett, így összességében másodikként végeztek a versenyen. Pár napra rá, február 16-án a verseny győztese visszalépett a dalfesztiválon való szerepléstől.

Az ukrán nemzeti műsorszolgáltató, az UA:PBC még aznap bejelentette, hogy tárgyalásokat tartanak a nemzeti döntő második helyezettjével, hogy felajánlják nekik az ország képviselésének jogát. 2022. február 22-én kiderült, hogy megállapodtak az együttessel, így ők fognak az ukrán színekben indulni az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az együttes egyik tagjának már van tapasztalata az Eurovíziós Dalfesztiválról: Ihor tavaly Rotterdamba utazott, hogy másik együttesével, a Go_A-val versenyezzen.

https://eurovision.tv/participant/kalush-orchestra-22