Tojásmúzeum Zengővárkonyban

Igazán kiváltságos helyzetben vagyunk, hiszen Magyarországon, Zengővárkonyban található egy világviszonylatban is figyelemre méltó magángyűjtemény, a 2000-ben megnyílt Míves Tojás Múzeum, amelynek gyűjteménye mintegy 4500, a világ különböző tájairól származó hímes tojást őriz és mutat be évente átlagosan tizenegyezer látogatójának. A gyűjtemény sokszínűségét az is jelzi, hogy a Magyar Posta többszörösen merít a múzeum anyagából húsvétra kibocsátott bélyegeinek tervezésekor.

„Zengővárkonyban szokásban volt, hogy nagypénteken az asszonyok nemcsak a család számára, hanem nagyszámú keresztgyermekeik számára is írták a tojásokat. Idén elindítottuk ennek a szokásnak a felelevenítését. A múzeum nagyheti programjai résztvevőinek nagy számából is látszik, hogy van igény az emberekben az alkotásra. Egy tanárnő például azt a feladatot adta a gyerekeknek a húsvéti szünetre, hogy készítsenek hímes tojást” – mondja Nienhaus Rózsa, a múzeum tulajdonosa.

A múzeum honlapján több mintalap is elérhető, amelyek alapján kicsik és nagyok kézügyességtől függően könnyedén beletanulhatnak a tojásírás művészetébe, aki pedig a tojásdíszítés sokféleségéről szeretne többet megtudni, annak érdemes megnéznie a honlap Művészet a tojáson menüpontját.

A gyűjtemény jelentős része népi iparművészek alkotásaiból áll, olyan specialisták készítettek sok különleges tojást a múzeumnak, akik maguk is az eredeti népi motívumkincset és tematikát reprodukálták vagy kezdték egyedi stílusban feldolgozni.

A múzeum fennállásának 20. évfordulójára például a keresztút stációit ábrázoló sorozatot készített a múzeum felkérésére egy tojáskarcoló.

Forrás: Városi Televízió Bóly, 2015