XV. Palóc Húsvét a Füleki Várban

Húsvéthétfőn, április 18-án délelőtt 10:30 órakor nyitja meg kapuit 15. alkalommal a Palóc Húsvét a Füleki Várban.

A szervező Füleki Városi Művelődési Központ az idén is gazdag programot kínál az érdeklődőknek. A hangsúly a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúra is bemutatásra kerül.

Az idelátogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek. A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint húsvéti locsolkodás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a nagykürtösi Krtíšan Néptáncegyüttes, az ipolysági Sendergő Néptáncegyüttes és a Húros Banda, valamint a helyi csoportokat képviselve a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes, a Galáris és a Foncsik Énekegyüttes.

Koncertet ad a Komáromból érkező Lakatos Róbert és a RÉV zenekar.

A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad Vágta PT és a BANYA-társulat. A program keretén belül a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai és időszaki tárlata is megtekinthető lesz. A várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes.

Az esemény partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Füleki Polgárőrség és a helyi alapiskolák. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertek a Füleki Városi Művelődési Központban valósulnak meg.

Fent: 

Ízelítőül • IX. Eszterlánc Országos Gyermek-néptáncfesztivál – Gyermekegyüttesek Országos Seregszemléje, 2018: Az ipolysági Sendergő Gyermek Néptáncegyüttes Szoknyafogó című műsora.