Elhunyt Divín Károly műkorcsolyázó

86 éves korában április 6-án elhunyt Divín Károly (Karol Divín) csehszlovák műkorcsolyázó, az 1960. évi téli olimpiai játékok (Squaw Valley ) ezüstérmese, kétszeres Európa-bajnok (1958, 1959),  világbajnokságokon ezüst- (1962) és bronzérmese (1964), Európa-bajnokságok dobogósa (ezüst 1957, 1962, bronz 1954, 1955, 1956, 1964). Tizenegyszeres csehszlovák bajnok. Az aktív műkorcsolyázást követően edzőként tevékenykedett (Kanadában, Dániában, végül Brünnben), Ondrej Nepela felkészítésében is jeleskedett.

Budapesten született 1936. február 22-én. Nyolcéves korában költözek át Pilzenbe. Később pozsonyba költözött a család, itt korcsolyázott Ivan Mauer edző vezetésével, legnagyobb sikereit a Slovan versenyzőjeként aratta.

Lovász Attila így emlékezik meg róla Facebook-posztjában:

„Meghalt Divín Károly.

Nem tartozom azok közé, aki szerint a világon mindenki magyar, csak kevesen tudnak róla.

Karol Divín, Nepela előtt a legnagyobb csehszlovák műkorcsolyázó, az éremgyűjtők névsorának elindítója, magyar édesapa gyermeke, sorsát az akkori munkaerőpiac befolyásolta, ezért volt számára meghatározó Brünn és Pozsony.

Karcsika, ahogyan a kilencven felé közeledő anyósom hívta, korának legnagyobb tehetsége volt, és egy igazi harcos. A díjait, helyezéseit majd felsorolják valahol, nem az én dolgom. Csak eszembe jutott, hogy megint elment egy ember, akiről a szlovákiai magyaroknak csak nagyon kicsi része tudta, milyen a kötődése hozzánk és kicsoda ő valójában. Nyugodjon békében.”

 

Kapcsolódó:

Műkorcsolya Európa-bajnokság Bécsben (filmhíradó,  1957)