A felejthetetlen Feri bácsi: Homm Pál

Fónay Márta Rátonyi Róbert Homm Pál – Tigris a garázsban

115 éve született Homm Pál magyar színész, érdemes művész. Désaknán született, 1907. április 27-én. Kolozsváron a Zenekonzervatórium ének- zongoratanszakán végzett.

Művészi pályája a Kolozsvári Nemzeti Színházban indult 1937-ben. Ezután, 1940-től Szabadka, Miskolc és más vidéki városok színpadán szerepelt. 1948-tól már Budapesten játszott, a Madách Színház szerződtette. 1949-től haláláig a Fővárosi Operettszínház tagja volt.

Hősi színezetű baritonja, színészi rátermettsége főleg bonviván- és karakterszerepek megformálásában teljesedett ki. 1970-ben érdemes művész elismerésben részesült.

 

Kálmán Imre: Csárdáskirálynő – Budapesti Operettszínház 1963

Homm Pál, Honthy Hanna és Csákányi László

„Az 1916-ban bemutatott Kálmán Imre -operett az évtizedek során több ezer bemutatót ért meg. Az egész világ ismeri, talán nincs olyan része a Földnek, ahol ne ismerték volna a bécsi elkényeztetett arisztokrata és a tehetséges pesti énekesnő izgalmas, poétikus, szenvedélyes szerelmét.

Az 1950-es évek közepén, Magyarországon Kellér Dezső és Békeffy István átdolgozták a szövegkönyvet, kibővítették a librettót egy szereppel: az ország kedvencének, Honthy Hannának álmodtak bele egy alakot. Ő alakította ettől kezdve Cecíliát, Edvin könyörtelen mamáját, akiről sok érdekes, pikáns részlet tudható meg a játék során.

Ezzel a szövegkönyvvel – ha lehet – a történet még izgalmasabb, még bonyolultabb lett, így járva ismét végig az ország színházait, s mindenkit dúdolásra késztet, mikor Cecília, Miska és Feri bácsi ezt énekli: »Hajmási Péter…«” (Halasi Imre tollából idézve)

szereplők:
Honthy Hanna (Cecília)
Csákányi László (Herceg)
Németh Marika (Szilvia)
Baksay Árpád (Edvin)
Rátonyi Róbert (Bóni)
Gyenes Magda (Stázi)
Feleki Kamill (Miska)
Homm Pál (Feri bácsi)
Csákányi László (Leopold Mária)
Ferencz László (Főherceg)

rendező: Szinetár Miklós
forgatókönyvíró: Békeffy István, Kellér Dezső
díszlettervező: Fülöp Zoltán
jelmeztervező: Márk Tivadar
versíró: Gábor Andor
karmester: Bródy Tamás

 

https://youtu.be/JNX5mKcbKVQ