Rhoda Scott közös koncertre készül Dés Lászlóval

Rendkívüli bejelentéssel lepte meg rajongótáborát Rhoda Scott jazzorgonista, a Hammond-orgona mezítlábas királynője. A világsztár szeptember 11-én a budapesti Dohány utcai Zsinagógában koncertezik, partnere pedig egy másik zenei csillag, Dés László lesz.

Rhoda Scott a kihívások művésze, ami a zene területén a folyamatos kísérletezést, a szabad improvizációt jelenti számára. Számos alkalommal járt Magyarországon, koncertjei az 1970-es évek óta az itthoni közönség kedvencei közé tartoznak. A rokonszenv nem véletlen: egyetemi diplomamunkáját a Kodály-módszerről és Bartók Béla népdalgyűjtéséről írta. Egyik legnagyobb show-jának tartja a Kisstadionban tartott koncertjét, amelyen tizenhétezres közönség előtt játszott. Magyarországi sikereit örökítette meg a Rhoda Scott Budapesten című albuma 1975-ben.

Dés László jazz-zenész, szaxofon művész, zeneszerző a hetvenes évek vége óta a magyar zenei élet kiemelkedő személyisége és sokoldalú muzsikusa. Fő hangszere a szoprán szaxofon, érzékeny „szubjektív hangja”, improvizációs dallamvezetése összetéveszthetetlenné teszi a játékát.

Több mint negyven filmhez írt zenét, musicaljeit folyamatosan játsszák a színházak, dalait örökzöldekként játsszák a rádiók. A vágy villamosa című balettdrámája, melynek zenei világában nagy hangsúlyt kap a jazz, évek óta szerepel az Operaház műsorán. Több mint negyven szerzői lemeze jelent meg, a jazz, a dal, a musical és a kortárs zene műfajában. Ezek többsége arany-, illetve platinalemez lett. Lemezfelvételeken és koncerteken kortárs szerzők műveit adja elő szaxofonon, szimfonikus, illetve kamarazenekarokkal.

A „mezítlábas királynő” és Dés László a rendhagyó koncertre crossover csemegékkel készül.

További hasonló témájú videók