Zorán 80

Zorán
Készítette: Perger László  (Wikipédia)

Hihetetlen, de Zorán is 80 lett mára!

Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas szerb származású magyar előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző; Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zeneszerző bátyja. 1942. március 4-én született Belgrádban. Családjával 1948-ban Magyarországra költözött. Politikai okokból nem mentek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le. A budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd 1960-ban felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára. Öt szemeszter elvégzése után döntött úgy – öccsével együtt –, hogy a műszaki pálya helyett inkább a zenélést választja. Döntésük meghozatalában édesapjuk támogatta őket, az akkori támogatásért Zorán 2006-ban a Prima Primissima díj átvételekor köszönetet mondott édesapjának. Zorán édesapját politikai okok miatt három évre börtönbe zárták, 1955-ben szabadult ki. Többek között erről a három évről is szól a Leonard Cohen dalára Dusán által írt, mélyen elgondolkodtató, személyes élményeken alapuló Volt egy tánc című szám („És a harmadik tél is lejárt, És egy hajnalon csöngettek hármat, És az apám az ajtóban állt.”)….

2022. március 19-én duplakoncerttel áll a két év kényszerű szünet után a közönség elé. Bővebb információk Zorán FB-oldalán.

2001-ben volt egy igazán nagy koncert: Illés–Metro–Omega a Népstadionban.
A fináléban mindhárom zenekar repesett az együtt zenélés örömétől.
A video nem hazudik, az arcunkról mindent le lehet olvasni.
Ritka, vissza nem térő pillanatok. (Forrás: Zorán)

Fent:

2020. június 5-én Zorán és a teljes zenekar részt vett a XXVIII. Kék Madár Fesztiválon, amelyet kivételesen online rendeztek meg. Az egész csapat nagy örömmel fogadta ezt a felkérést, hiszen a járványhelyzet miatt március 10-én volt a legutóbbi koncertjük, és már mindannyian türelmetlenül várták az együtt zenélés lehetőségét. Ez egy dal erejéig most megvalósulhatott, igaz, csak a virtuális térben.

Mindenki otthon muzsikált a kamera előtt, így természetesen nem jöhetett létre valódi szemkontaktus. Bár egymástól térben és időben elválasztva zenéltek, mégis együtt lélegzik a 12 zenész. Az elmúlt években rengeteget játszották ezt a dalt, mindig a koncert legutolsó ráadásaként. Az azokban a pillanatokban átélt intenzív öröm áthatja ezt a három és fél percet is – és ez még a monitoron keresztül is átsugárzik.

A videoklip kreatív kivitelezése Vető Gábor (kép) és Paczári Károly (hang és kép) érdeme.

Zene: Presser Gábor
Szöveg: Sztevanovity Dusán
Producer: Sztevanovity Zorán

Sztevanovity Zorán – ének, gitár
Horváth Kornél – djembé
Lattmann Béla – basszus
Sipeki Zoltán – gitár
Gyenge Lajos – dob
Gátos Iván – Hammond
Lantos Zoltán – hegedű
Kovács Péter Kovax – zongora
Csányi István – szaxofon, ének
Óvári Éva – ének
Kabelács Rita – ének
Péter Barbara – ének

További hasonló témájú videók