Elhunyt Jean-Marc Vallée

Jean-Marc Vallée in 2017. (Kevin Winter/Getty Images)

58 éves korában elhunyt Jean-Marc Vallée filmrendező, akinek a neve olyan filmek kapcsán vált ismertté, mint a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) és a Vadon, de ő rendezte az HBO olyan sikersorozatait is, mint a Hatalmas kis hazugságok és az Éles tárgyak.

Vallée a 80-as években kezdte a szakmát, de sokáig csak videoklipeket, illetve rövidfilmeket forgatott. Az igazi filmes sikereire a 2000-es évekig kellett várnia: a C.R.A.Z.Y., majd pár évvel később Az ifjú Viktória királynő is remek kritikai visszhangot kapott, ez utóbbi még egy Oscar-díjat is nyert a legjobb kosztüm kategóriájában.

Legnagyobb sikereit a 2010-es évek első felében érte el: a Mielőtt meghaltam 3 Oscar-díjat zsebelt be, köztük a legjobb férfi fő- és mellékszereplőnek járót is, melyet Matthew McConaughey, illetve Jared Leto vihettek haza, de Vallée is ezért a filmért kapta meg egyetlen Oscar-jelölését, igaz nem íróként vagy rendezőként, mely munkásságáról a legtöbben ismerhetik, hanem vágóként, ugyanis bár általában álnéven, de ebben a szakmában is folyamatosan alkotott.

Ezt követte a Vadon című filmje, amelyben megint két Oscar-díjra esélyes alakítást rendezett, de végül sem Reese Witherspoon, sem pedig Laura Dern nem vihette haza az aranyszobrot. Viszont később mindkét színésznővel újra együtt dolgozhatott a Hatalmas kis hazugságok című sorozaton.

Következő projektje is egy sorozat lett volna, a Gorilla and the Bird, mely Zack McDermot memoárját dolgozta volna fel.

Az alkotót saját, Quebec City melletti faházában találták meg holtan. Halálának oka egyelőre ismeretlen.