Aki három évig főállásban „tenorizálta környezetét*”

Szőnyi Ferenc
Szőnyi Ferenc

95 éve született Szőnyi Ferenc költő, író, műfordító, operaénekes és nyugalmazott nagykövet. Operaénekesnek készült, de a színi pálya is megkísértette, és zongoraművésznek is igen ígéretes volt.

1968 októberében mutatta be a Magyar Állami Operaház Szokolay Sándor Hamlet című operáját, melynek címszerepét énekelte.

Az irodalom is meghatározó helyet foglal el az életében, hiszen az Európa Könyvkiadó szerkesztőjeként számos művet fordított, lektorált, majd maga is előlépett jól átgondolt szavakkal és koncentrátum sűrűségében megfogalmazott verseivel.

Az irodalomnak köszönheti életének diplomáciai szakaszát is, hiszen műfordítóként tíz hónapon át dolgozott Panamában, majd két és fél évig Kolumbiában. Bogotában megbízott nagykövet volt, illetve első beosztott tanácsos, majd konzul. Nagykövet 2001-től lett.

Csaknem negyven évig a Szigligeti Alkotóház tagjaként alkotott. Szőnyi Ferenc költő, író, műfordító, operaénekes és nyugalmazott nagykövet tartalmas, eseményekkel és érzelmekkel teli, kontinenseken is átívelő életutat tudhatott maga mögött, és mindvégig hitte, hogy amit igazán akar az ember, az valóra válhat.

Fenti videó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Vérnász, II. felvonás: Finálé · Hungarian State Opera Orchestra · Erzsébeth Komóssy · Stefánia MOLDOVÁN · András Kórodi · SÁNDOR SZOKOLAY · Ferenc Szőnyi · Endre Várhelyi · Irén Szecsődi · Andor Éva · Kerekes Gábor

George Bizet: Carmen – Virágária · János Ferencsik · Ferenc Szőnyi · A Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara

 

1975 decemberétől 1991 szeptemberéig az Európa Könyvkiadó lektora volt. Ebben a 16 évben több külföldi tanulmányúton vett részt (Spanyolország, Panama, Kolumbia). Verseket 1985 óta publikál a Mozgó Világ, a Látóhatár, a Holmi és más irodalmi folyóiratokban, első önálló verseskötete Kötéltáncos szél címmel 1996-ban jelent meg a Cserépfalvi Könyvkiadónál. Közben – 1991-ben – radikális pályamódosítással a Külügyminisztériumhoz került át, ahol 2005 végén bekövetkezett nyugdíjazásáig a Latin-amerikai, illetve Amerikai Főosztályon dolgozott.

1993 és 1998 között a Magyar Köztársaság kolumbiai nagykövetségén (Bogotában) teljesített diplomáciai szolgálatot, majd 2001 és 2005 között a Magyar Köztársaság Uruguayba és Paraguayba is akkreditált nagyköveteként az argentínai magyar nagykövetséget vezette. Az ő tevékeny közreműködésével adta ki a Buenos Aires-i Katolikus Egyetem Anonymus Gesta Hungarorumának spanyol fordítását, s avatta fel az argentínai magyar emigráció a Buenos Aires-i Magyarország teret Latin-Amerika egyetlen székely kapujával, valamint a magyar Mária-oltárt a lujáni zarándoktemplom altemplomában.

___________

(*Lásd fenti videó:

Félrevert csend)

Elhunyt Szőnyi Erzsébet

További hasonló témájú videók