Hetente egy nyelvet veszítünk

Lera Boroditsky ismert kognitív pszichológus. Belaruszban született 1976-ban, 12 éves korában családjával kivándorolt Amerikába, az orosz, belarusz és ukrán mellé ott tanulta meg negyediknek az angolt. San Diegóban, a Kaliforniai Egyetemen kutatja azt, amiről ez az előadása is szól: hogyan alakítja a nyelv a gondolkodásunkat.

Lera Boroditsky szerint az ember egyik varázsképessége, hogy nyelv által szólunk egymáshoz. Bonyolult gondolatokat közvetítünk egymás felé. Hallásunk által vagyunk képesek gondolatainkat a nagy kiterjedésű térben és időben közvetíteni. Képesek vagyunk az elménkben lévő tudás átadására. 7 ezer nyelvet beszélnek világszerte.

A nyelvek többféle módon különböznek egymástól. Nyelvünk függvénye az, hogy hogyan gondolkodunk? A kérdés ősrégi. A nyelv tehát képes alakítani a gondolkodásunkat mindarról, ami főnévvel megnevezhető. A nyelvi sokféleség szépsége feltárja számunkra, mennyire zseniális és képlékeny az ember elme.

A nyelvek, persze, élő dolgok, melyeket csiszolhatunk, formálhatunk, hogy igényeinket kielégítsék. A legszomorúbb az, hogy ebből a nyelvi sokféleségből nap mint nap rengeteget veszítünk. Ma szinte minden, amit az elméről, az agyról tudunk, átlag amerikai angol nyelvű alapszakos egyetemistákon végzett kutatásokon alapul. Ez szinte az összes embert kizárja, igaz? Amit az emberi elméről tudunk, hihetetlenül szűkkörű és elfogult, és tudományunk tehetne ez ellen.

Mindegyikünknek más-más gondolkodása van, és ez az előadás részletesen elmagyarázza, hogy miért gondolkodunk másként a dolgokról, valós példákat felhozva. Viszont mégsem tudunk eleget az elméről és az emberi agyról, hiszen nagy részét a kutatásoknak amerikai angolokon végezték. Fontos lenne más embereken is kutatást elvégezni, hogy bebizonyosodjon a valódi hitellessége ezeknek a kutatásoknak.

Az előadás magyar átirata ITT (Magyarul beszélsz, ezért máshogy is gondolkodsz?)