Elment a magyar természetjárás nesztora, Thuróczy Lajos

Thuróczy Lajos

2021. december 14-én rövid, türelemmel viselt betegsége után elhunyt Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke. Egy egyszerű, lelkes, érdekes ember. Ha nem ismerték, ismerjék meg életútját, munkásságát legalább utólag a beszélgetésekből. Példája követhető!
 
Thuróczy Lajos 1925. augusztus 28-án született rákospalotai családban. Gyermekkorában lett tagja a település Szent László Cserkészcsapatának, akikkel a hétvégeken és a nyári táborok során rendszeresen járta a természetet. Huszonegy évesen cserkészparancsnok lett. A háború után a magyar cserkészmozgalmat megszüntették.
 
Iskolái elvégzése után a település adóellenőreként dolgozott.
 
1949 márciusában alakult meg a Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztálya, amit volt évfolyamtársa, dr. Vízkelety László, a MÁV Vezérigazgatóság revizoraként alakított. A Vizes invitálására ő is tagja lett a szervezetnek, és tagsága nem szűnt meg a jóval később önállóvá alakult Lokomotív Turista Egyesület nagy családjában sem.

Gyalogoltak, kerékpároztak, vízitúráztak, barlangásztak és tájékozódási versenyeken vettek részt. Részese volt a Lokó által indított Kéktúra mozgalom kialakításának.

1957-ben a Sporthivatal újjáalakította a Magyar Természetbarát Szövetség néven működtetett irodát, amelyben álláslehetőséget is teremtettek. Már korábban is tevékenykedett ennek társadalmi aktívájaként, de 1958. július 1-jén az MTSZ alkalmazott irodavezetője, később a titkára lett. Az ő szavai szerint ekkor lett „hivatásos turista”.
 
Az MTSZ-nél dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Az 1987-ben önállósult MTSZ-ben később a szervezetnek elnökhelyettese, és egy átmeneti ideig az elnöke is volt. 1991-ben az MTSZ tiszteletbeli elnökének választották. Ebben a minőségében továbbra is aktív részese volt a 2012-ben Magyar Természetjáró Szövetség néven átalakult szervezet munkájának.
 
A hazai természetjárás 97. életévében járó nesztora nemrég kórházba került, ahol röviddel ez után sajnos örökre lehunyta szemét. (Kunos Gábor)
 

 

 

Videó:
Thuróczy Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke rákospalotai otthonának kertjében adott interjút nekünk. Ezen a helyszínen nemcsak az Ő életének 9 izgalmas évtizede zajlott, hanem már felmenői is itt éltek, akik hozzá hasonlóan, szintén köztiszteletben álló emberek voltak. A Turistamagazin felvételei.