A Quo vadis, Aida? című bosnyák filmdráma nyert

Quo vadis, Aida?

Az Európai Filmdíjak minden évben az európai filmművészet legjobbjait állítják reflektorfénybe. A tavalyihoz hasonlóan a ceremónia most is élőben, ám közönség nélkül zajlott Berlinben. 

Mészáros Márta filmrendező is életműdíjat kapott. 

A mezőny idén különösen erős volt, már befutott rendezők és elsőfilmesek egyaránt versenybe szálltak a legkülönbözőbb műfajokban, a dokumentumfilmektől a vígjátékokon át a thrillerekig, Európa minden tájáról: Angliától Romániáig, Franciaországon, Olaszországon vagy Bosznián keresztül, megmutatva az európai filmművészet életerejét és sokszínűségét.

A nagy nyertes a Quo vadis, Aida? című bosnyák filmdráma lett: a legjobb film és a legjobb rendező díját egyaránt elnyerte (ajánlója fent). A háborús dráma az 1995-ös srebrenicai vérengzés előzményeiről szól, központi szereplője Aida, egy bosnyák hölgy (Jasna Djuricic), aki tolmácsként dolgozik az ENSZ-erőknek, és megpróbálja megmenteni férjét és két fiát.

A legjobb színészi alakítás díját Anthony Hopkins nyerte el Florian Zeller The Father, Az apa című filmjéért, amely a legjobb forgatókönyv díját is elvitte. (ITT mutattuk be.)

Az év másik nagy győztese a francia-dán Jonas Poher Rasmussen Flee című filmje, amely egyedülálló módon a legjobb dokumentumfilm és a legjobb animációs film díját is elnyerte. Finoman egyensúlyoz az animáció, a zene és az élőszereplős jelenetek használata között. Egy afgán férfi igaz története, akinek az 1980-as évek végén, gyermekként el kellett menekülnie hazájából. Harminc évvel később, immár egyetemi hallgatóként Dániában, legjobb barátjának meséli el utazásának és szabadságharcának megpróbáltatásait.

Az Európai Filmakadémia az innovatív történetmesélésért járó díjjal tüntette ki Steve McQueen brit rendezőt az 1969 és 1982 közötti londoni nyugat-indiai közösség valós élményein alapuló, 5 filmből álló kiemelkedő filmgyűjteményéért.

A rendező a díjat a 2017-es londoni Grenfell-torony-tűz áldozatainak ajánlotta.

A díjátadón két nagyszerű rendező is életműdíjat kapott. Egyikük a dán Susanne Bier, akinek számos filmjét jelölték már Oscarra és Arany Glóbuszra. A másik díjazott a magyar filmkészítés egyik ikonikus alakja, az idén 90 éves Mészáros Márta, aki fikciókon vagy dokumentumfilmeken keresztül örökítette meg a XX. század Magyarországát. (Szöveg forrása: Euronews)

Forrás: Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

A Berlinben készült interjúban Mészáros Márta az 1975-ben kapott Arany Medve-díjról, a szereplőválasztásról és a rendezői indulásáról beszél.
Mészáros Márta volt az első női rendező, aki a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját megkapta. Az A-kategóriás fesztiválon díjazott Örökbefogadás című filmet a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és a Filmlaborral való együttműködésben restaurálta, így a film 2019-ben megújulva térhetett vissza a mozivászonra és a Berlinale Classics válogatásba.

További hasonló témájú videók