Elhunyt az Anna Karenina és az Assza rendezője, Szergej Szolovjov

Szergej Szolovjov 2019-ben

Életének 77. évében december 13-án elhunyt Szergej Alekszandrovics Szolovjov szovjet és orosz filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer, színész, tanár. Ezüst Medve Díjas (1975), Szovjetunió Állami Díjas (1977), az Orosz Föderáció Nemzeti Művésze (1993).

Egyik legnagyobb hatású, mondhatni mesterműve, az Assza (1987), nem csak kultuszfilm lett, hanem beindította a szovjet underground könnyűzene nemzetközi elismertségét is (Akvarium, Bravo, Kino zenekarok, Viktor Coj énekes). (A filmről bővebben ITT olvashatnak.)

A film a peresztrojka sikerének tekinthető, hiszen addig betiltott zenészek szerepelhettek az államilag támogatott filmben.

Története röviden: Egy nagyvilági bűnöző, Krimov Jaltába érkezik, hogy találkozzon fiatal szerelmével. Szállodájukban egy alternatív együttes muzsikál, és a lány beleszeret a csapat vezetőjébe, Banananba. A szerelmi háromszög hátterében feltárul egy bomladozó, egyre áttekinthetetlenebb világ, amely már magában hordja a változás igényét. A film zenéje a peresztrojka meghatározó rock-együtteseinek dalaira épül. Szolovjov húsz évvel később elkészítette a film folytatását, a 2-ASSA-2-t.

 

Szolovjov először a Matvej Dubrovin által igazgatott Ifjú Alkotók Színházában (1957–1962) tapasztalta meg a színházi munkát gyerekként. Tanulmányait a Szovjetunió Állami Filmművészeti Intézetében végezte, dolgozott a Leningrádi TV-ben és a Moszfilm stúdióban (1969–1987, filmrendező, író, producer).

1975-ben a Száz nappal a gyermekkor után című filmjéért elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a 25. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Szolovjov olyan filmekkel járult hozzá a peresztrojka-korszak orosz rockmozgalmához, mint az Assza (1987) és a Чёрная роза — эмблема печали, красная роза — эмблема любви (1989). Mindkét szovjet filmben kiemelkedően szerepel az orosz rockzene a filmzenékben, különösen Borisz Grebenscsikov és az Akvarium együttes dalai.

Ő rendezte a Ványa bácsit (Kis Színház) és A sirályt (Taganka Színház, 1994). Szolovjov 1994-től 1997-ig a Geraszimov Filmművészeti Intézet professzora és az Orosz Operatőrök Szakszervezetének elnöke volt. 1981-bne és 1987-ben a Velencei Filmfesztivál, 2000-ben a 22. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének tagjaként dolgozott.