Nők, nők, nők és filmek

A filmes nők szakmai elismerése jellemzi a szakma idei évét. Cannes-ban, Velencében, sőt az Oscar- vagy a Lumière-díjak odaítélésében is ezt tapasztalhatjuk. 

Chloe Zhao a 2020-as velencei Arany Oroszlán után áprilisban három kategóriában nyert Oscar-díjat. A Nomadland lett a legjobb film, Zhao a legjobb rendező és Frances McDormand a legjobb színésznő.

A film egy másik nőről, egy özvegyasszonyról szól, aki lakóautójával az úton találja magát. A magát független filmesként jellemző Chloe Zhaót a Marvel kérte fel legutóbbi opuszához, az Örökkévalókhoz, amelyet ősszel mutattak be.

A Covid miatt két hónappal elhalasztott Oscar-gálához hasonlóan idén is júliusban rendezték meg a Cannes-i Filmfesztivált a hagyományos májusi időpont helyett. A Spike Lee vezette zsűri egy fiatal francia filmest, Julia Ducournau-t jutalmazott. A Titane (Titán) egy fiatal lány és egy öreg tűzoltó egymásra találásának édesbús története.

„A Titán tökéletesen rámutat az öntörvényű és az öncélú közti különbségre, mert bár a jelenetek sokkolóan hatnak, mindennek célja, értelme van még ha éppen metaforikusan is. Az ember-gép, szülő-gyerek kapcsolat, a feltétel nélküli elfogadás és megannyi gondolatébresztő téma van hol jobban, hol kevésbé elrejtve a cselekményben. A szeretet nélkül felnövő, emberi énjét már-már teljesen elvesztő Alexia és a fiáról soha le nem mondó, (emiatt) önmagát is becsapó, valamint az öregedés tényének elfogadására képtelen Vincent egymásra találása túlnő a féktelen erőszakon és pusztításon.” (hetediksorközepe)

Velencében Audrey Diwan kapta a legfőbb elismerést, az Arany Oroszlánt az Elrablás című filmjéért, ami egy francia diáklány abortuszáról szól a hatvanasas években. Egy különleges alkotás egy fiatal lányról, aki nem adja fel. Harcol azért, hogy elvégezhessék az abortuszt, hogy megőrizze szabadságát. A történet Franciaországban játszódik, De Gaulle patriarchális és fallokrata uralma alatt. Univerzális téma egy kihagyhatatlan filmhez, Anamaria Vortolomei francia-román színésznő nagyszerű tolmácsolásában.

Ősszel Lyonban az új-zélandi filmrendező, Jane Campion kapta meg a 2021-es Lumière-díjat. Legújabb filmjében, A kutya karmai közt (fent) című alkotásban tekintetét egy brutális és macsó cowboyra veti, akit Benedict Cumberbatch játszik és aki egy titkot rejteget.

Forrás: Euronews, YouTube