Molnár Ferenc: Az ördög (3 felvonásban)

Molnár Ferenc örökérvényű Mefisztó-története, Az ördög, fordulatokban gazdag, éles humorú vígjáték, amely bravúros érzékenységgel világítja meg a férfi-nő viszony legrejtettebb mélységeit. Főszereplője János, tehetséges festő, aki portrét készít egy barátjának feleségéről. Férfi és nő titokban szeretik egymást, ám vágyaikat elfojtják mindaddig, amíg be nem lép a képbe a rejtélyes harmadik, vagyis maga az Ördög. Molnár Mefisztója meglepően evilági lénynek tűnik, leszámítva, hogy sehonnan se jött, sehová se megy, csak itt van, és hogy egyetlen célja a darab során az, hogy felszabadítsa férfiban és nőben az ott lappangó, legrejtettebb érzéseket.

Molnár Ferenc: Az ördög – a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak előadása (2011).

A huszonkilenc éves Molnár Ferenc, már ismert hírlapíró, de drámaszerzőként még teljesen kezdő, egy bemutatott darabbal a háta mögött megnézi Goethe Faustját és az a frivol gondolata támad: Mephistót frakkba öltöztetni, és belehelyezni egy untig ismert szerelmi háromszög, egy 20. századi pesti evidencia, a férj-feleség-ház barátja hármasba, egy úgynevezett társasági vígjáték közepébe. És Molnár Mephistója, Dr. Kovács néven, 1907-ben megjelenik a színpadon (játssza: Hegedűs Gyula), Az ördög című színdarabban, és fondorlatos trükkökkel, erős élet- és emberismeretével, emberien gyilkos humorával összehoz egy régi szerelmespárt, szétválaszt hazugságon alapuló kapcsolatokat, zűrzavart okoz – és rendet teremt. És mellékesen beröpíti Molnár Ferenc drámaírót a világhírbe, már 1908-ban olaszul, angolul, németül harmincnál is több színház játssza Az ördögöt.

„A szem az emberi tisztesség biztonsági lámpája. Mikor már minden sötét a hazugságtól, az ő kis reszkető fénye titkosan csillog.”

Szereposztás:
Az ördög • Derzsi Dezső
János • Fekete Zsolt
Jolán • Fekete Réka Thália
László • Orbók Áron
Selyem • Cinka Koncz Andrea
Elza • Gecse Ramóna
András • Kovács Annamária

Rendező: Balikó Tamás
Osztályvezető tanár: Farkas Ibolya
Díszlettervező: László Ildikó

Jelmeztervező: László Ildikó
A rendező munkatársa: Porogi Dorka, e. h.

A bemutató időpontja: 2008. december 05.

További hasonló témájú videók