Parasztopera – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, 2012

Pintér Béla-Darvas Benedek: Parasztopera

Bemutató: 2012, január 21, Marosvásárhely, Stúdió Színpad, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Szereposztás:

 
Zenekar: Csemballó: Starausz Imre István Cselló: Simoncsics Zsófia Klasszikus és népi hegedű: Szakács Zoltán m.v. Brácsa (kontra): Hayashi Akio m.v.
 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházának előadását Porogi Dorka végzős magiszteris, rendező szakos hallgatója állította színpadra 2012-ben, az első és másodéves magiszteris színész diákok előadásában Az egyetem tanárával, Strausz Imre Istvánnal együttműködve, aki a produkció zenei vezetőjeként vett részt a rendezésben, olyan előadást hoztak létre, amely az eredeti szöveghez hasonlóan, szintén rendhagyónak tekinthető.

A balladai és hagyományos népi elemeket az opera műfajával ötvözve meglehetősen egyéni alkotás jön létre. Bár formailag betartja az opera műfaji követelményeit, azaz szereplői énekelve, recitálva beszélnek, az operákra hagyományosan jellemző grandiózusság ezúttal elmarad. Az előadás úgy teszi idézőjelbe az opera jelleget, hogy azzal már-már az abszurd irányába mozdítja el.

Műfaji házasság ez, a barokk opera és az erdélyi népzene egymásra találása.

Balladisztikus, mégis a végletekig mai történet. Egy esküvő, két család és az évekig elfojtott titkok meséje, egy erdélyi kultúrház kulisszái között darabjaira hulló boldog jövőről. Sorsok, emlékek és idősíkok futnak egymásba és sodorják a szereplőket és az eseményeket a végkifejlet felé. A Parasztopera groteszk humora, távolságtartó jellege és egyszerűsége társul egy megdöbbentő történettel. Olyasmi, ami mindig a szomszéd ismerősének az ismerősével esik meg, és mindig, mindenki, mindent tudni vél a történtekről.

 

 

További hasonló témájú videók