Kodály neki írta a Székely fonó Gazdaasszony szerepét – Basilides Mária

Basilides Mária operaénekes (1886–1946)

Bársonyosan puha, nemes zengésű, kiegyenlített altján különleges színben szólaltak meg az operaáriák. Bartók Béla és Kodály Zoltán népdalfeldolgozásait egyszerűségében is meggyőző erővel tolmácsolta. Kodály Basilides Mária számára írta a Székely fonó Gazdaasszony szerepét (ősbemutató: 1932). 

Jolsván született 135 éve, 1886. november 11-én. 1910-ben szerzett oklevelet a budapesti Zeneakadémián, 1911-től a Városi Színház tagja, 1915-től haláláig a Magyar Állami Operaház ünnepelt művésze volt.

Éveken át állandó vendége volt a berlini operaháznak. Színpadi szerepei mellett felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a magyar oratórium- és dalkultúra népszerűsítésében. Számos kortárs zeneszerző művének ősbemutatóján énekelt. Előadásmódját egyszerűség és rendkívül meggyőző erő jellemezte. Esténként felvette maga tervezte hosszú, fekete estélyi ruháját, hátrafésülte, csattal vagy gumival összefogta egyenes szálú haját, kiállt a pódiumra, és énekével elbűvölt mindenkit.

Néhány fontos alakítása: Orfeusz (Monteverdi), Carmen (Bizet), Delila (Saint-Saëns: Sámson és Delila), Azucena (Verdi: A trubadúr), Herodias (R. Strauss: Szalome).

(Visited 31 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: