Elhunyt Ladislav Holásek

Ladislav Holásek otthonában, saját zongorájánál • Foto: SATB.SK

2021. november 14-én, 92 éves korában elhunyt Ladislav Holásek szlovák kórusvezető és pedagógus.

Számos koncertet adott Szlovákiában és külföldön, valamint jelentős hazai és nemzetközi díjakat nyert a Szlovák Filharmonikusok Kórusával, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) Operakórusával, a Szlovák Madrigál Kamarakórussal és a Pozsonyi Városi Kórussal. Ezekkel a művészi együttesekkel számos rádió- és televíziófelvételt és CD-t készített.

1977 óta folyamatosan a Pozsonyi Városi Kórus (Spevácky zbor mesta Bratislavy) élén állt művészeti vezetőként és karnagyként. Vezetése alatt az együttes rendszeresen együttműködött vezető hazai és külföldi zenekarokkal.

Ladislav Holásek tanított a Pozsonyi Konzervatóriumban, a Pedagógiai Karon, a Pozsonyi Comenius Egyetemen, a Művészeti Főiskolán és a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Pedagógiai Karán, ahol az Akadémiai Leánykórust is vezette.

Művészi tevékenységéért számos díjat kapott.

G. F. Handel: Hallelujah • Spevácky zbor mesta Bratislavy / The Bratislava Cyti Choir • Vezényel Ladislav Holásek 

Koncert a Szent Márton Dómban, 2017
Közreműködik a Cappella Istropolitana
Hangfelvétel: Kovács János
Kamera: Martin Holásek

Négy régi magyar népdal – négyszólamú férfikarra Sz. 50, BB 60 (1910) • Béreslegény, jól megrakd a szekeret · Béla Bartók · Miklós Szabó · Zoltán Vásárhelyi · Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének Férfikara · Ladislav Holásek · Szlovák Filharmónia Énekkara

Fent: 

Tót népdalok – négyszólamú férfikarra Sz. 69, BB 77 (1917) – Ked’ som siou na vojnu · Béla Bartók · Miklós Szabó · Zoltán Vásárhelyi · Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének Férfikara · Ladislav Holásek · Szlovák Filharmónia Énekkara

 

(Visited 31 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: