Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Dosztojevszkij

200 éve született Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, az orosz irodalom és az egész világirodalom mindmáig legnevesebb képviselőinek egyike, a XIX. századi orosz irodalom felemelkedésének kulcsfigurája, az ún. filozófiai-ideológiai regény műfajának megalkotója, a lélektani regény mestere.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

szovjet filmdráma, 221 perc (1970)

Rogyion Raszkolnyikov egy ideig az egyetemisták megszokott életét éli Pétervárott. Tanítványokat vállal, hogy fenntartsa magát. Ebből természetesen csak egy nyomorúságos kis padlásszobára és a mindennapi kenyérre telik.

„Rogyion Raszkolnyikov, a szegény diák néhány fejszecsapással végzett az uzsorás öregasszonnyal és húgával” – szólhatott a bűnügyi hírlapi jelentés, amelynek alapján Dosztojevszkij megírta egyik fő művét, a filozófiai mélységével és a lélekábrázolás tökélyével egyaránt megrendítő Bűn és bűnhődést.

Regényében Dosztojevszkij beleás a bűnös és az őt leleplező nyomozó lelkébe, jellemébe, mélyen eltöprengve a bűn és az életkörülmények, a felelősség és a lelkiismeretfurdalás összefüggéseibe.

A filmben persze több a krimi, mint a filozófia vagy a lélek, a pétervári „couleur locale” nyomasztó hangulata, ám a főszereplő Georgij Taratorkin alakja, valamint a vizsgálóbíró szerepében remeklő Innokentyij Szmoktunovszkij játéka így is maradandó élménnyé teszi a filmet.

Rendező: Lev Kulidzsanov

Szereplők:

Raszkolnyikov: Georgij Taratorkin
Porfiri: Innokentyij Szmoktunovszkij
Sonja: Tatjana Bedova
Dunya: Viktoria Fjodorova
Anya: Irina Goseva
Svidrigailov: Jefim Kopeljan
Catherina: Maja Bulgakova

Forrás: Régi filmek mozija

További hasonló témájú videók