Psychonauts 2 – platform-kalandjáték

psychonautsA mókás küldetéseket és titokzatos összeesküvéseket ötvöző Psychonauts 2 egy platformkalandjáték filmes stílussal és rengeteg testre szabható pszichés képességgel. 

Razputin „Raz” Aquato, a képzett akrobata és komoly fiatal médium, valóra váltotta élete álmát, és csatlakozott a pszichonautákhoz, a médiumokból álló nemzetközi kémhálózathoz! Ám ezek a médium-szuperkémek most bajban vannak. Vezetőjük megváltozott azóta, hogy kiszabadult az emberrablók fogságából, és ami még rosszabb, hogy egy ellenséges kém is rejtőzik a főhadiszállásukon.

A történet nem sokkal a Psychonauts in the Rhombus of Ruin után játszódik (ha nem játszottunk vele, akkor sincs nagy gond, mert röviden elmondják a történetét a játék elején egy videóban), miután megmentettük fogságából Truman Zannottót, a Psychonauts vezetőjét. Szerencsére a sztori hamar felvázolja az egész alapkonfliktust, így igazából onnan már könnyen fel tudjuk venni a fonalat: az új epizódban megismerhetjük a pszichonauták főhadiszállását, valamint egy kémfilmbe illő összeesküvést is fel kell göngyölítenünk.

A játék elején csapatunkkal megérkezünk a titkos Pyschonauts-főhadiszállásra, a stílusosan elnevezett Motherlobe-ba. Itt a Hollis Forsythe nevű karakter fogad minket, aki Truman után átvette a vezetést, és közli velünk, hogy a Psychonaut-kinevezésünk nem hiteles. Így bekerülünk az képzési programba és az újoncokkal együtt végigkínlódhatjuk a felkészítést. Mindeközben kiderül, hogy van egy besúgó is a Psychonauts-bázison, aki belülről segítette az elrablást.

psychonautsAz élénk színekkel nagyon bátran játszik a játék. Különösen igaz ez a sztori elején található, a klasszikus kémsztorikat idéző küldetésre. Az egyik elmebúvárkodás során van egy pont, ahol a tetőfokára ér a színkavalkád. A jó látványvilág ellenére elég sok grafikai beállítás közül választhatunk a PC-s változatban, így a gyengébb configokon is könnyedén elérhetjük az optimális teljesítményt. 

A játékot úgy tervezték, hogy mindenki tudjon játszani vele. Ha egy kis segítségre van szükségünk a harcban, büntetlenül bekapcsolhatjuk a sérthetetlenséget. Az életcsíkunkat darabokra bontott agyak jelzik a bal felső sarokban. Ennek a töltésére nyalókákat vehetünk, vagy egy olyan cukrot is, amely „halál” esetén azonnal visszatölti az életünk. Ha esetleg mégis kifogynánk belőle, akkor is szimplán csak az utolsó checkpointra kerülünk vissza. A manuális mentés lehetőségének hiányát sajnálom kicsit, de így talán kevesebbszer kerülhet sor a váratlan meglepetés okozta régebbi mentések visszatöltésére.

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Windows 7 (64 bites), Intel Core i3-3225, AMD Phenom II X6 1100T, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 1050 vagy AMD Radeon RX 560, DirectX 11, 30 GB szabad tárhely
Ajánlott: Windows 10, Intel Core i7-7700K vagy Ryzen 5 1600, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 1060 vagy AMD Radeon RX 580, DirectX 12, 30 GB szabad tárhely
Kategória: kaland, 3D platformer