A fény és árnyék nagymestere: Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio 450 éve született Milánóban, ahol tanonc éveit is töltötte. 1592-ben útban Róma felé, Bolognában tanulmányozta a Carraccik, s a korábbi mesterek, Giotto és Masaccio műveit. Érkezése után Caravaggio a Campo Marzio szegényes vidékén telepedett le, sokat nélkülözött, eleinte virágcsendéleteket festett. 1595-ben önállósította magát, s egy Valentino nevű képkereskedő révén kezdte árulni képeit. Kapcsolatba került Francesco del Monte bíborossal, aki aztán házába hívta a festőt és fizetést is adott neki.

portrait-of-michelangelo-merisi-da-caravaggio-17th-century-found-in-the-collection-of-national-museum-of-western-art-tokyo-photo-by-fine-art-imagesheritage-imagesgetty-images

Del Monte révén 1597-ben megbízást kapott a Francia Szent Lajos-templom Contarelli-kápolnájának képeire. A Máté evangélista életéből vett jelenetek erőteljesen szakítottak a szentábrázolás hagyományaival. Ezek után soha nem volt híjával a megrendelőknek és patrónusoknak, sikereit mégis katasztrofálisan kezelte. Egy 1604-ből származó feljegyzés Caravaggio zűrös, állandóan mulatozó életmódjáról számolt be. Két hét munka után két három hónapig is karddal az oldalán egy szolga kíséretében látogatta a szórakozóhelyeket, mindig készen arra, hogy szóváltásba vagy verekedésbe keveredjen. 1606-ban egy összeütközésben megölt egy fiatalembert, így kénytelen volt elmenekülni Rómából, a fejére vérdíjat tűztek ki. 1608-ban Máltán és egy évvel később Nápolyban újabb verekedések részese volt.

Halála, mint élete legendás és hosszú időn át rejtély volt. A Staphylococcus aureus baktérium okozta fertőzésben halt meg Caravaggio olasz festő 1610-ben – állapították meg francia és olasz kutatók 2018-ban.

Rövid élete során híres volt és hírhedt, tanítványokat, iskolát nem hagyott hátra. Hatása azonban meghatározó volt, sokan vitték tovább egyedi művészetének egyes részleteit. Máig ihlető erejű. Úttörő szerepet játszott a chiaroscuro, azaz a fény és árnyék drámai alkalmazásában, amellyel fokozta képei térbeliségét. Caravaggio a sötét árnyékból előtűnő alakok szelektív, drámai megvilágításának mestere is volt. Nem rajzolt, csak színeket festett, világító és nem világító színeket különböztetett meg.

1986-ban Derek Jarman készített filmet Caravaggio címen a festő életéről.

2018-ban került a mozikba A művészet templomai: Caravaggio – Vérről és lélekről (Caravaggio – The Soul and the Blood) című színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2018 (12) Rendező: Jesus Garces Lambert:

https://youtu.be/XvZGxNUbhnU

Kapcsolódó:

Bevezetés Caravaggio művészetébe