A IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjai

A IV. Marton Éva Énekversen díjazottjai – fotó: Mudra László / Zeneakadémia

A 31 éves, szerbiai Sonja Šarić kapta a 30 ezer eurós első díjat és a közönségdíjat is a Zeneakadémia által szervezett IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny vasárnapi díjkiosztó gálaestjén. 

A 30 ezer euróval járó első díjat és a közönségdíjat elnyerő Sonja Šarić Bellini Norma című operájának Casta Diva áriáját és Verdi A trubadúr c. művéből Leonora cavatináját énekelte a döntőn. A szerb szoprán Mannheimben diplomázott, majd Heidelbergi Tavaszi Zenei Fesztivál Lied Akadémiáján és a George Solti Akadémián tanult. Számos énekversenyen nyert már díjat, köztük 2017-ben a Maria Callas International Grand Prix verseny nagydíját és az aranyérmet.

Azat Malik, a 20 ezer euró pénzjutalommal járó második díjat elnyerő kazah bariton Mozart Figaro házassága és Verdi Álarcosbál című operájának egy-egy áriáját adta elő a döntőn. Az 1991-ben született bariton a Kazahsztáni Nemzeti Művészeti Egyetemen szerezte alapfokú, majd 2019-ben mesterdiplomáját, 2018-tól 2021-ig pedig szintén mesterképzésen tanult Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg a Magyar Állami Operaház és a kazahsztáni Astana Opera vendégművésze.

A 10 ezer eurós jutalommal járó harmadik díjat megszerző Jihoon Son Rossini Hamupipőke és Puccini Bohémélet című operájából énekelt. Az 1990-ban született dél-koreai tenor Szöulban szerzett diplomát, jelenleg Münchenben tanul a Zene- és Színművészeti Főiskolán és az August Everding Színművészeti Akadémián. Koreában számos díjat nyert már, szólistaként turnézott Korea legnagyobb zenekaraival, Rómában pedig Stephen Kramer vezényletével lépett fel. (Forrás: Papageno.hu)