Charles Dickens Múzeum Londonban

Doughty utcai ház az egyetlen olyan fennmaradt ház Londonban, ahol a nagy angol író, Charles Dickens élt. A benne található Charles Dickens Múzeum évekig olyan volt, mint a Szép remények idős özvegye, Miss Havisham: elfeledett és porlepte. 2012-ben azonban átalakult, olyan, mintha Dickens épp most lépett volna ki az ajtaján. A kiállítást leporolták és az épületet modernizálták.

Az összesen 3 millió fontba kerülő munkálatok során felújították a biztonsági rendszert, kiépítették a professzionális audió tárlatvezetést, emellett a múzeum egy diákcsoportoknak szóló ún. tanközponttal és egy hangulatos teázóval is gazdagodott.

Az iskolai osztályokat és turistacsoportokat rendhagyó irodalomórára, hangulatos körsétára invitálják, melyen az érdeklődők bejárhatják a Dickens-regényekből ismert londoni kerületeket és utcákat.

A ház, melyben a viktoriánus kor legnagyobb regényírója, Charles Dickens 1837 és 1839 között élt családjával, rövid, de mozgalmas időszaknak volt tanúja. Az egyszerűségében is elegáns, György stílusú ház volt Dickens és neje, Catherine Thomson Hogarth első közös otthona, melybe első fiuk, ifj. Charles Dickens megszületése után költöztek be. Itt látta meg a napvilágot soron következő két kislányuk is, Mamie és Kate. Az itt töltött évek szakmailag is gyümölcsözőek voltak, a huszonéves fiatalember ugyanis ez időszak alatt írta a Twist Oliver és a Nicholas Nickleby című regényeit, melyekkel bértollnokból ünnepelt íróvá vált.

Az 1807-ben épült ház egy büszke és boldog családapa otthona. A látogatók a szobákat járva maguk is meggyőződhetnek erről, az ebédlőnek használt kék szobában látható korabeli portréról egy 25 éves, elégedett fiatalember néz vissza ránk.

Bár a regényíró a növekvő család igényei miatt 1839-ben új otthonba költözött, a ház továbbra is lakóépület maradt. 1923-ban a Dickens Baráti Kör tulajdonába került, amely 1925-ben emlékházzá alakította. A Charles Dickens Múzeum több mint 100 ezer darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet.

 

További hasonló témájú videók