A Windows 11-re nem lesz kötelező átállni

A Microsoft megerősítette, hogy a Windows 11-re történő frissítés ingyenes lesz és egy ideig vissza lehet majd térni a Windows 10-re, ha nem tetszene az új rendszer. A frissítést nem lesz „kényszerített”, azaz mindenkinek a belátására lesz bízva, telepíti-e az új rendszert vagy nem, feltéve persze, hogy ezt a gépe is engedi. 

A Windows 11 a Windows Update segítségével kerülhet fel a Windows 10-es gépekre, azonban a frissítéshez a felhasználóknak manuálisan kell ellenőrizniük az eszközükön található frissítéseket. 

windows 11
A Windows 11 alapból dark módban fog megjelenni a felhasználók számára

A Windows 11 számos látványos fejlesztés – és pár korábbi funkció megszüntetése mellett – kevésbé nyilvánvaló változásokat is hoz majd őszi megjelenésekor. Ezek között lesz egy rakás új gyorsbillentyű-kombináció bevezetése is, amik a rendszerben bemutatkozó újdonságok elérését teszik majd egyszerűbbé és gyorsabbá.

Ezek között lesz például a Windows gomb + W kombináció, amivel az időjárási és valutainformációkat, híreket, valamint egyéb elemeket megjelenítő widget panelt lehet majd előhívni, illetve eltüntetni, de hasonló módon Windows gomb + Z kombinációval lehet majd az alkalmazások csoportosítását lehetővé tevő ún. snap layout funkcióit is aktiválni.

Egy harmadik új kombináció, a Windows gomb + N a szintén megújuló értesítési központ előhívására lesz használható, míg a Windows gomb + A az értesítésekről immár leváló gyorsbeállítási panel megjelenítésére fogja az operációs rendszert utasítani.

Az új kombinációk mellett persze működnek majd a Windows 10-ben már megszokott régebbiek is, mint pl. Windows gomb + Tab, ami a feladatnézetet hívja elő, vagy a Windows gomb + X, ami ugyanazt a gyorsmenüt dobja fel, ami a Start gombon jobb egérgombbal történő kattintás esetén is megjelenik.

 Windows 11
Balra a Windows 10, jobbra a Windows 11 helyzetérzékeny menüje.

A Windows új verziója ugyanis egy, az alapoktól újragondolt jobb-egérgombos (hivatalosan: környezetérzékeny) menüvel fog érkezni, aminek részleteit és a mögöttes koncepciókat a Microsoft a napokban egy blogposztban elemezte ki.

Ezek szerint a fő vezérlőelv az új menü megalkotása során a rendrakás volt az elmúlt két évtized során némi túlzással gyakorlatilag káoszba fulladt vezérlőben. Ezeket ugyanis az alkalmazások eddig korlátlanul bővíthették, ami miatt az rendkívül hosszúra nyúlt; ráadásul számos belső inkonzisztencia is volt benne.

Állítólag az új rendszer felhasználói felületének létrehozása során „a [pandémia keltette] tumultus és zavar közepette megfigyeltük az embereket, hogy miként tanulnak meg hibrid környezetben dolgozni, segítenek a gyerekeknek tanulni, és új módokat találnak a kapcsolattartásra és a játékra. A Windows 11 terveinek újra és újra átdolgozásával az volt a célunk, hogy egy szerethető élményt hozzunk létre, ami segít arra összpontosítani, ami a legjobban számít mindannyiunknak”.

További hasonló témájú videók