Csepi Zsuzsa (megkésett) köszöntése

Csepi Zsuzsa a Csallóköz Kultúrájáért Közművelődési Díj átadóján

Április 4-én volt 70 esztendős Csepi Zsuzsa. Utólag is erőt, egészséget kívánunk munkája folytatásához!

Bábjátékos, népművelő. A somorjai magyar gimnáziumban érettségizett, majd a Lévai Pedagógiai Szakközépiskolában óvónői és nevelői szakon végzett. Csibészek néven Nagyszarván bábcsoportot hozott létre (1983). A pedagógiai munka mellett a falu népművelője is. Több cikluson keresztül önkormányzati képviselő. 1987-től a művelődési ház vezetője. Játszóházakat, kézműves-foglalkozásokat vezetett. Évente megrendezte a Csallóköz–Szigetköz Bábfesztivált. 1993-ban a nyugdíjasok körében megszervezte a Deresen Derűsen csoportot, amely aztán több faluban is működött. Nyugdíjba vonulása után a szépkorúak képzésén elvégezte a Comenius Egyetemet (az idős korosztály testi és szellemi fejlesztése és pszichológia szak). 2004-ben megalapította/működteti az Aranykert Bábszínházat Dunaszerdahelyen és közösségfejlesztéssel foglalkozik. (Adatbank)

„Csepi Zsuzsa az Aranykert bábszínház virágszálaival járja a magyarlakta vidékek óvodáit, iskoláit, művelődési házait, falvait és városait Pozsonytól Kisgéresig. Viszi a magyar szót, óvja a magyar nyelvet. Társulatával válogatja a sok bemutatásra kerülendő darabokat, szemezget a magyar irodalom gyöngyszemeiből. Vallja, hogy a legjobb oktatási módszer a báb.Legnagyobb vágya, hogy Felvidéken létrejöjjön egy igazi, magyar állandó jelleggel működő bábszínház, s jó lenne, ha ehhez a nemes törekvéshez talán az Aranykert bábszínház társulata hintené el az első magvakat.”  (A Duna Menti Tavasz 2011. évi életműdíja, a Dusza István-díj átadóján elhangzott laudációból.)

Fenti videónkban 2010-es felvételünket láthatják, amelyben Csepi Zsuzsa, a dunaszedahelyi székhelyű Aranykert Bábszínház rendező-dramaturgja a bábszínház küldetéséről, terveiről, az anyanyelv megtartó erejéről beszél.

Legeső felvételeink egyike volt A bűvös kendő című előadás, melynek rendezője Csepi Zsuzsa. Zenéjét Varga Frigyes szerezte.

Az alábbi felvétel pedig 2015. május 30-án készült a Nagyszarvai Művelődési Házban, a régi „Csibészek” gyermek bábcsoport megalakulásának 30. évfordulóján. Az Aranykert Bábszínház előadása: Hápi, az okos kiskacsa:

Kapcsolódó:

Milósi Péter interjúja:

Ezt én nem hagyom abba soha