Cséfalvay András: Automated Messiah Artificial Peace 2222

Cséfalvay András Automated messiah artificial peace 2222 című kiállítása május 27-én nyílt meg a somorjai At Home Galériában, és június 27-ig lesz látható. A kiállított munka a galériában is játszódik, a digitalizált zsinagóga egy jövőbeli jelenetnek válik színhelyévé.

„Mechanikus ízületek zizegnek, ritmikus gépmoraj képez egyfajta alapritmust. Egy furcsa rituálénak vagyunk szemtanúi, robotikus testek hajlonganak, istentiszteletet végeznek. Kiüresedett gesztusok, betanult mozdulatok? Rutin műveletek, értelmét vesztett gyakorlat? Vagy a meglevő vallások fúziója egy egyetemes hálóban zajlódó új spiritualitás? – invitál a kiállításra a Dunszt.sk. 

2222-ben járunk, a tájat egy, az emberi célokon és tevékenységen táplált és edzett mesterséges központi intelligencia tölti ki. Bár saját infrastruktúrával is rendelkezik (mechanikus testek), emlékfoszlányként belakja az ember lakhelyeit is. Az emberi kultúrával táplált tanulási folyamat során több olyan hasznos és működő technikára lelt, melyek működési elvét nem volt képes felfedni, de effektivitása miatt arzenálja részévé vált. Ezek átlagolásával jött létre a koreográfia, egy új kultúra nélküli kultúra. Az új messiás békét hoz Jeruzsálembe. Szétmorzsolja a kultúra megosztó és megkülönböztető jegyeit, és átlagolt nyugalmat teremt. Az emberek a történet egy pontján nyilván akadállyá válnak. Bármennyire fájdalmas ezt beismerni, a kultúra mindig háború. Csak mozdulatfoszlányok maradnak. Nem tudni, hogy a gépek kihez imádkoznak, de működik.”

Kapcsolódó:

Új messiás a zsinagógában

További hasonló témájú videók