A litvánok „portált” építettek, hogy átnézhessenek egy lengyel városba

LitvániábanKét európai országban: Lengyelországban és Litvániában a napokban adtak át egy olyan portált, amelyik rendkívül ismerős lehet a Stargate sorozat rajongói számára. A készítők által portáloknak nevezett alkotások ugyanis alakjukban is rendkívül hasonlítanak a címadó tárgyra, ráadásul funkciójukban is némileg hasonlók: távoli idegenekkel teszik lehetővé a kommunikációt.

Persze a filmsorozatbeli több százezer vagy millió fényév helyett itt mindössze néhány száz kilométerről van szó, és az idegenek is csak a másik ország lakosait jelentik. A portálokon keresztül ugyanis a lengyel és a litván polgárok egymással tudnak valós időben, amolyan videókonferencia formájában kommunikálni. Mintha csak pár lépésre állnának egymástól…

Litvániában
A portálokon keresztül több száz kilométerre lévő idegenekkel lehet kommunikálni.

A litván főváros, Vilnius vasútállomásán, illetve a lengyelországi Lublin főterén felállított, kör alakú szerkezetek mindezt a beléjük épített óriási képernyő, videókamera és persze internetes kapcsolat segítségével valósítják meg.

A készítők szerint a portálok ötletét az adta, hogy összekapcsolják a pandémia miatt egymástól eltávolodó embereket. Amennyiben a krezdeményezés beválik, illetve sikerül finanszírozást találni hozzá, hasonló portálok megnyitását tervezik más európai országokban is.

Az alkotók – a VILNIUS TECH kreativitási és innovációs központja, a LinkMenų fabrikas mérnökei – szerint a PORTÁL formája és esztétikája egy jövőbeli város képének kialakítását is segíti.

További hasonló témájú videók