Bob Dylan 80

Bob Dylan

80 éves Bob Dylan Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő. A 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa.

Ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja. Legismertebb dalai az 1960-as években születtek, melyek közül a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are a-Changin’ a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált.

Zenéinek alapját elhagyva megalkotja hatperces slágerét, a Like a Rolling Stone-t, amivel 1965-ben radikálisan megváltoztatja a popzenét.

Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, így sikeresen szállt szembe a korabeli könnyűzene konvencióival és elnyerte az ellenkultúra tetszését. Míg kitágította és magáévá tette a zenei stílusokat, hatással volt rá többek között az amerikai népzene, a country, a blues, a rock and roll, a kelta ballada és a jazz.

Dylan gitáron, billentyűs hangszereken és szájharmonikán játszik. Állandóan változó összetételű zenekarával az 1980-as évek vége óta rendszeresen turnézik. Alkalmanként más zenészekkel is együtt játszott, például Paul Simonnal, Tom Pettyvel és Eric Claptonnal. Bár pályájának középpontjában előadói munkássága és albumai állnak, általában mégis dalszerzői tehetségéért rajonganak.

https://youtu.be/E3BVteW_rnE

A NETLFLIX számára készült a Martin Scorsese által rendezett, Bob Dylanről szóló dokumentumfilm. A Thunder Revue cím a zenész hetvenes évekbeli turnéjára utal. Ekkor Dylan már ismert volt, bőven megtöltött volna egy arénát is, de ő úgy döntött inkább, hogy barátaival kisebb helyeken lép fel, ahol viszont sokkal nagyobb teret kaphatott a kísérletezés. Dylan nem nagyon szeretett interjúkat adni, ezért is számít különlegességnek ez a film, melyben több mint tíz év után állt kamerák elé a zenész.

További hasonló témájú videók