Végre vége a veszélyhelyzetnek

veszélyhelyzetetA miniszterelnök és a miniszterek a kormányülés után tájékoztatják a lakosságot… A veszélyhelyzet szombaton ér véget. Ezt Eduard Heger miniszterelnök jelentette be sajtótájékoztatón. A gyülekezési tilalmat is feloldják.

A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy továbbra is legyenek óvatosak, és ne habozzanak beoltatni magukat a Covid-19 betegség ellen.

A március 11-én kihirdetett rendkívüli helyzet továbbra is érvényben marad. Veszélyhelyzetet legfeljebb 90 napra lehet hirdetni, de bizonyos esetben legfeljebb 40 nappal többször is meghosszabbítható. A kormány még az elmúlt év októberétől vezette be a veszélyhelyzetet, amelyet eredetileg 45 napra hirdettek ki, és amelyet a kabinet többször meghosszabbított. A legutóbbi alkalommal erre április végén került sor, amikor is 30 nappal, május 28-ig hosszabbították meg azt.

 Az állam biztonságáról szóló alkotmánytörvény értelmében háború vagy hadiállapot idején, továbbá rendkívüli helyzet és veszélyhelyzet idején az elengedhetetlenül szükséges időre és mértékben korlátozhatók az alapvető szabadságjogok, és kötelezettségek szabhatók ki a közvetlenül veszélyeztetett területeken. Veszélyhelyzetet akkor hirdethet a kormány, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberek egészségét és életét.

További hasonló témájú videók