https://youtu.be/8wY0zP18IEE

Venczel Vera 75

A színházban felgördül a függöny, vagy a csapó után elindul a felvétel. A színész készen áll, átváltozik azzá, amivé az író, és a rendező megálmodta. Ebbe az álomba lép be ő, hogy tovább álmodja, továbbadja százaknak, ezreknek a varázslatot. Azt a varázslatot, amelyre csak ő képes: a színművész.

Venczel Vera gyermekkora óta e varázslatban, e varázslatnak él. Tisztesség és alázat süt át minden alakításán, szaván, pillantásán. Tisztesség emberként, alázat művészként.

Ezt egy cikkben így fogalmazta meg:

„A sztárság, az egy állapot, a hivatás pedig az, hogy ott lehetek, amikor estéről estére felmegy a függöny.”

Vezető videó:

Záróra (2010.11.17.): Venczel Vera 

Gyermekkora óta tudatosan erre a pályára készült. Erről így mesélt Juhász Dósa János újságírónak:

„A papám annak idején nagyon szeretett volna színész lenni; később is imádott verseket mondani, s valószínűleg észrevette, hogy én is már pici koromban imádtam a verseket.”

A családi háttér, a szülői indíttatás mellett nagyszerű pedagógusok, művészek készítették fel a színészet mesterségére. A gimnáziumi évekről így vall:

„Beiratkoztam egy önképzőkörbe, amit akkor Heller Ágnes tartott, de színjátszó szakkörbe akkor még nem jelentkeztem. Az önképzőkörben viszont elég gyorsan kiderült, hogy van hozzá affinitásom. A gimnáziumi ünnepségeket egy csodálatos tanárnő, Lídia néni vezette, aki már tudatosan keresett nekem való feladatokat.”

A középiskolai szakkörök mellett az akkori neves színművésznő, Makay Margit nemcsak szakmai tudást, hanem annak szeretetét is átadva tanította, fejlesztette tehetségét.

„Valójában õ indított el a pályán, õ volt, aki először hitt bennem, akinél az alapokat megtanultam, akinek a személyisége döntően befolyásolt, nemcsak színésznőként, hanem az egész életben” ”

Gimnazistaként játszott első két filmjében: Máriássy Félix Karambol (1963), és Esztergályos Károly Egy csónak visszafordul (1964) című alkotásában…

Venczel Vera művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. 1975-ben vehette át a Jászai Mari-díjat, 1977-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűvel, a Játék a téren című hangjátékban nyújtott alakításáért a Kritikusok Díjával, 1987-ben Kazinczy-díjjal tüntették ki. 2003-ban Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 2004-ben Ajtay Andor-emlékdíjat, 2005-ben Páger-gyűrűt kapott.

2008-ban a közönség szavazatai alapján kiemelkedő művészi teljesítménye elismeréseként a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett, ugyanabban az évben portréfilm készült róla. 2010-ben érdemes művész címmel ismerték el kiemelkedő jellemformálásáért, igényesen megmunkált, hiteles alakításaiért. 2011-ben Harsányi Zsolt-emlékdíjjal és Bilicsi-díjjal tüntették ki, és ismét átvehette a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 2015 januárjában elsőként vehette át a Szepes Mária-díjat.

 

További hasonló témájú videók