Genf: online fesztivál az emberi jogokért

logoCsakúgy, mint tavaly, idén is online folyik Genfben a Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál és Fórum. A világ egyik legfontosabb humanitárius témájú filmszemléjén a világjárvány előtt több tízezren vettek részt minden évben. Mintegy 300 filmkészítőt, emberi jogvédőt és politikust szoktak meghívni a svájci városba 25 országból.

A koronavírus-járvány miatt a taps helyett idén lájkok küldésével lehet az elismerést kifejezni.

„A fesztiválnak újra ki kellett találnia magát ebben az évben, internetes platformunkon mutatjuk be a filmeket. Természetesen semmi nem helyettesíti a mozitermeket, de megpróbáltuk elérni, hogy a közönség is részt vehessen a digitális formátum ellenére. Idén először közönségdíjunk is van. Lehet kommentálni is a filmeket, és élőben föl lehet tenni kérdéseket a filmekről minden este 8-kor, a világ bármely tájáról” – nyilatkozta Isabelle Gattiker fesztiváligazgató.

Az idei fesztivál egyik főszereplője egy türkmén fotóriporter. A 71 éves Szoltan Acsilova volt az egyik jelölt a Martin Ennals-díjra, amelyet az emberi jogi aktivisták Nobel-díjaként is emlegetnek. Türkmenisztánban az újságírókat elnémítják, a független médiát betiltották, az internetet cenzúrázzák.

A Black Lives Matter mozgalom társalapítója, Patrisse Cullors amerikai művész és aktivista videokonferencián csatlakozott a fesztiválhoz, hogy megvitassák a mozgalom jövőjét.

Legutóbbi filmje, a Coronation a hivatalos versenyprogramban szerepel. Titokban forgatták Kínában, azt mutatja be, miként kezelték a a COVID-járványt az országban. Ai Weiwei online interjút ad majd, fel akarja lebbenteni a fátylat arról, mi is történt valójában Vuhanban.

Isabelle Gattiker:

„A pandémiának világszerte drámai következményei vannak azok számára, akik védelmezik az emberek jogait. Nem tudnak utazni, nem tudnak eljönni Genfbe sem a fesztiválra, hogy kifejtsék nézeteiket. Így nem tudnak részt venni az emberi jogi tanácsban sem, ez a tanács is online ülésezik, a fesztivállal párhuzamosan. A külföldi megfigyelők, jelentéstevők és újságírók idén nem lehetnek itt személyesen. Szükség van arra, hogy támogassuk őket, ezért is tettünk meg mindent, hogy most is megrendezzük ezt a fesztivált Genfben.”

A fesztivál honlapján 31 filmet lehet megnézni.

A Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál és Fórum március 14-ig tart.

További hasonló témájú videók