Venczel Vera 70 éves

Venczel VeraMa ünnepli 70. születésnapját Venczel Vera, akinek a neve összeforrt az Egri csillagok című filmmel, illetve az abban játszott szerepével, Vicuskával. Várkonyi Zoltán már másodéves színművészetisként szerepeltette a Vígszínházban, miután lediplomázott, le is szerződtette – a teátrumnak azóta is hű tagja. A neves rendező filmjei révén országosan is ismertté tette a színésznőt: a Kárpáthy Zoltán (1966) és az Egri csillagok (1968) hatalmas siker lett.

https://youtu.be/8wY0zP18IEE

Veiszer Alinda mikrofonja előtt Venczel Vera. 

Forrás: YouTube

Venczel Vera 1946. március 10-én született Budapesten. Gyermekkora óta tudatosan erre a pályára készült. Erről így mesélt Juhász Dósa János újságírónak: „A papám annak idején nagyon szeretett volna színész lenni; később is imádott verseket mondani, s valószínűleg észrevette, hogy én is már pici koromban imádtam a verseket.”

A családi háttér, a szülői indíttatás mellett nagyszerű pedagógusok, művészek készítették fel a színészet mesterségére.

A gimnáziumi évekről így vall: „Beiratkoztam egy önképzőkörbe, amit akkor Heller Ágnes tartott, de színjátszó szakkörbe akkor még nem jelentkeztem. Az önképzőkörben viszont elég gyorsan kiderült, hogy van hozzá affinitásom. A gimnáziumi ünnepségeket egy csodálatos tanárnő, Lídia néni vezette, aki már tudatosan keresett nekem való feladatokat.”

A középiskolai szakkörök mellett az akkori neves színművésznő, Makay Margit nemcsak szakmai tudást, hanem annak szeretetét is átadva tanította, fejlesztette tehetségét.

„Valójában ő indított el a pályán, ő volt, aki először hitt bennem, akinél az alapokat megtanultam, akinek a személyisége döntően befolyásolt, nemcsak színésznőként, hanem az egész életben.” Gimnazistaként játszott első két filmjében: Máriássy Félix Karambol (1963), és Esztergályos Károly Egy csónak visszafordul (1964) című alkotásában.

https://youtu.be/FcCymH97auo

Forrás: YuoTube

Fotó: © Vígszínház

További hasonló témájú videók